Wat is de optimale grilltemperatuur?

Kook langzaam en zachtjes, zeggen sommigen. Heerlijk krokant en sappig van binnen is maar kort gebakken, zeggen de anderen. Maar wat is er aan de hand? Bestaat er zoiets als de optimale grilltemperatuur?

De ideale, ultieme, perfecte grilltemperatuur bestaat echt. Maar (voordat je nu enthousiast wordt): het is anders voor elk gegrild voedsel. Wat grill je? Vlees kan op de grill op dezelfde manier worden gekookt als groenten, vis en vleesvervangers. Het spreekt voor zich dat een dun gesneden buikschijfje kookt op andere temperaturen dan een stuk schapenkaas dik gewikkeld in groenten …

Een andere temperatuur voor elk voedsel

Hoe dunner het vlees wordt gesneden, hoe hoger de grilltemperatuur kan worden gekozen. Het volgende is van toepassing op dun gegrild voedsel: Het kan heet en snel zijn. Maar voor welke voedingsmiddelen passen we deze regel precies toe? Het is immers een kwestie van definitie of iets “dun” is. Specifiek definiëren we als dun:

  • Asperges (geen grap – het smaakt heerlijk gegrild)
  • Garnalen
  • Hakken
  • dunne steaks zoals minute steaks

Als je deze voedingsmiddelen maar kort op de grill laat liggen, torent het niet naar binnen, de gangen zullen lekker knapperig zijn. Sterke warmte voor korte duur kan worden bereikt in directe hitte. Het voedsel ligt dus dicht bij de warmtebron. Bij een ketelgrill kan het deksel open blijven – de warmte werkt dan maar van één kant. In dit geval moet u uw gegrilde voedsel echter na ongeveer vijf minuten draaien. Met biefstuk kun je zelfs zien wanneer je het moet draaien: als vleessap op de bovenkant uitkomt en je het meteen draait, wordt het een bloederige biefstuk. Als je even wacht, wordt het medium.

Lees ook:   Hot Toddy

Kook langzaam op lage temperaturen

Elk barbecueseizoen kent zijn specialiteiten. In de afgelopen jaren zijn langzaam gegaarde lekkernijen op lage temperatuur zoals pulled pork, ribben uit de Minion-ring en soortgelijke lekkernijen zwaar gepromoot. Waar gaat het over?

Dikke en grote stukken vlees worden snel taai bij hoge temperaturen. Daarom worden ze gedurende een langere periode op lage temperatuur gekookt. Je hebt het waarschijnlijk al eerder gelezen – indirect koken op minder dan 100 ° C maakt zelfs een oude poot schapenvlees na 12 uur of meer een boterachtige traktatie. Oké, dat was een beetje overdreven. Maar in de grill met deksel kun je indirect koken. Dit werkt dan een beetje als een heteluchtoven: De ongelijkmatig warme lucht circuleert omdat de warmte stijgt, het vlees wordt mals en blijft heel erg sappig.

Dit zijn uw richtlijnen voor de perfecte grilltemperatuur

Gegrild eten Temperatuur
Vis 100°C – 175°C
Biefstuk 230°C – 280°C
Gevogelte 140°C – 200°C
Groente 150°C – 180°C
veganistische vleesvervanger 175°C- 200°C
Wild 130°C – 180°C