Wat is het verschil tussen mett en gehakt?

Hackepeter, Thüringer Mett, Mettigel, gehakt “Halb und Halb”. Deze lijst zou eindeloos kunnen worden voortgezet, want er zijn talloze namen voor mett en gehakt. Maar wat is het verschil? Om het bezoek van de slager snel bij te houden, vindt u in de volgende tekst een mett- en gehaktgids.

1. De fijne neus kent het verschil

Op het eerste gezicht lijken mett en gehakt op elkaar. Als je echter wat dichterbij komt met je neus, zul je het verschil snel merken. Mett is al gekruid vlees, deels gemengd met uien en straalt een aangenaam kruidige geur uit. Bovendien is mett varkensvlees, terwijl gehakt een overkoepelende term kan zijn voor gemalen rundvlees, lamsvlees, varkensvlees of geit.

2. Mett in verschillende variaties

Mett is dus al gekruid en geplet varkensvlees en wordt vaak rauw gegeten. Bij het koude buffet of het klassieke Duitse ontbijt mag een stevige Hackepeter of Mettigel niet ontbreken. Maar houd uw ogen open bij het kopen van Mett: het vlees mag alleen worden verkocht en geconsumeerd op de dag van bereiding om onaangename maag- en darmcomplicaties te voorkomen.

De Mettigel is nog steeds een van de meest populaire gerechten in Duitsland

De Mettigel is nog steeds een van de meest populaire gerechten in Duitsland

Mett wordt geproduceerd in een iets langere houdbaarheid als Mettwurst en wordt vaak geconsumeerd met boerenkool, zuurkool of andere typisch Duitse gerechten. Om dit te doen, wordt de worst eenvoudig toegevoegd aan de groenten of stoofpot en gekookt. Dit geeft het gerecht vaak een speciale kruidigheid.

3. Gehakt als overkoepelende term voor verschillende soorten vlees

Gehakte vleesvariëteiten

Gehakt kan uit veel verschillende soorten vlees bestaan.

Gehakt verwijst naar verschillende soorten vlees die door de vleesmolen zijn gedraaid. Bij de slager is het daarom belangrijk om een exacte indicatie te geven van welk dier het vlees moet zijn.
Een overzicht maakt de verschillen duidelijk.

  • Gehakt varkensvlees: Bestaat uit maximaal 35% vet en wordt vaak gebruikt voor gehaktballetjes of andere gerechten die sappig moeten zijn vanwege het hogere vetgehalte.
  • Gehakt: Hier hebben we te maken met een maximaal vetgehalte van 20% en het vlees wordt omschreven als bijzonder pittig. Gehakt wordt vaak gebruikt voor hamburgers en is populair voor diëten vanwege het lagere vetgehalte.
  • Half en half: Dit is de naam die wordt gegeven aan een 50-50 mengsel van varkensvlees en gehakt. In feite is het het meest populaire gehakt van de Duitsers en wordt het vooral gewaardeerd omdat het sappigheid en kruiden combineert.
  • Lamsgehakt: Lamsvlees wordt niet vaak gebruikt in de klassieke Duitse keuken, maar als u de Oriënt bij u thuis wilt brengen, is dit vlees geweldig voor oosterse gerechten. Het is vooral geliefd vanwege de intense smaak.
Lees ook:   Frittata: Een Airfryer Recept