Water in de waterkoker: laat de rest erin of giet weg

Bijna iedereen heeft een waterkoker in zijn keuken. Maar hoe zit het met jou? Laat je het overgebleven water in de waterkoker staan en kook je het de volgende keer opnieuw of giet je het weg? Deze vraag leidt vaak tot discussies tussen familieleden of andere huisgenoten. Terwijl volgens een enquête van het Fresenius Instituut onder 500 Duitsers iets meer dan de helft het water weggooit uit angst voor kalk en bacteriën, laat de andere helft het gewoon zitten. Maar is het echt schadelijk om restwater in de ketel te laten zitten?

Goede redenen om het restwater weg te gooien

Mensen die ongebruikt water uit de ketel gooien zijn in de meeste gevallen bang voor bacteriën die zich in het muffe water kunnen vormen. Ze beschouwen ook de kalkaanslag die zich in de ketel vormt als gevolg van constant contact met water als niet erg smakelijk. Sommigen beweren zelfs dat ze goed kunnen smaken als het water al lang in de waterkoker zit. Weer anderen achten het mogelijk dat verontreinigende stoffen uit de ketel, zoals nikkel en bisfenol A, in het water kunnen migreren. Allemaal met goede redenen om het onnodige water zo snel mogelijk te verwijderen.

Zijn de zorgen terecht?

In het kader van zijn onderzoek onderzocht het Fresenius Instituut of het eigenlijk nodig is om het water uit de ketel te gieten. En ze geven het alles duidelijk. Als de ketel een GS-verzegeling draagt, is de bezorgdheid dat verontreinigende stoffen van het apparaat in het water migreren ongegrond. Volgens het onderzoek hoef je ook niet bang te zijn voor bacteriën. Hoewel het goed mogelijk is dat bacteriën zich vormen in het langer staande water, worden ze opnieuw gedood wanneer ze opnieuw worden gekookt en dus onschadelijk worden gemaakt.

Lees ook:   Wat Kost Een Liter Water Koken?

Dus gewoon het water in de waterkoker laten?

Het ongebruikte water uit de waterkoker weer gebruiken is dus ongevaarlijk voor de gezondheid. Het kan echter niet worden ontkend dat kalk zich in de ketel vormt wanneer er regelmatig water in zit. Zelfs als je een van die mensen bent die het water niet lekker vindt nadat je het opnieuw hebt gekookt, zal het onderzoek van Fresenius je gewoonte waarschijnlijk niet veranderen. Zelfs als er geen wetenschappelijk bewijs is voor een verandering in smaak. Je hoeft in de toekomst echter niet meer bang te zijn voor ziektekiemen en vervuilende stoffen.

Ontkalkingsketels: tips en huismiddeltjes tegen kalk