Welk hout hoort erbij? Tips voor het combineren van verschillende houtsoorten

Niet al het hout is hetzelfde – dit wordt uiterlijk duidelijk wanneer verschillende houtsoorten moeten worden gecombineerd. Als je alles wat het bos te bieden heeft willekeurig in je keuken zet, past meestal niets voor en achter in elkaar. Om dit te voorkomen, vertellen we je waar je op moet letten bij het combineren van verschillende houtsoorten.

Optie #1: Toon in toon

Gewoon hetzelfde hout gebruiken voor fronten, vloer en achterwand in de keuken en het is goed? Zo simpel is het niet. Als je dezelfde houtsoort gebruikt, bijt er niets, maar het geheel kan een beetje saai lijken. Dus als je dezelfde houtsoort combineert, zorg er dan voor dat je een paar contrasten creëert met andere materialen en kleuren. In dit keukenvoorbeeld is het meubilair met beton en individuele donkere elementen wonderwel geslaagd!

Moderne keuken van hout Foto: Dietrich | Untertrifaller (Angela Lamprecht)

Moderne keuken-woonkamer gemaakt van hout; Foto: Dietrich | Untertrifaller (Angela Lamprecht)

Optie #2: Combineer houtsoorten met vergelijkbare tonen en granen

Als je graag wat meer experimenteert met de combinatie van houtsoorten, moet je ervoor zorgen dat de houtsoorten qua kleur verwant zijn. Het draait allemaal om de temperatuur van de kleur: om een harmonieus totaalbeeld te krijgen, moet je hout combineren met een vergelijkbare tint. Als uw keukenvloer bijvoorbeeld eerder in een grijsachtige richting gaat, moet u ook een hout met een koelere kleur gebruiken voor uw keukenfronten.

Naast de kleur wordt hout ook gekenmerkt door een nerf of patroon. Terwijl sommige houtsoorten, zoals eikenhout, onderscheidende houtstralen hebben, worden andere gekenmerkt door noesten. Bij het kiezen van het hout moet er daarom voor worden gezorgd dat de nerf ook in dezelfde richting gaat.

Witte keuken met hout, Foto: Tischlerei Sigg

Foto: Tischlerei Sigg

Optie #3: Creëer een contrast met verschillende houtsoorten

Een andere manier om verschillende houtsoorten te combineren: vergeet alles wat je net hebt gelezen. In plaats van vergelijkbare tonen, kunt u ook vertrouwen op het tegenovergestelde. Het is belangrijk dat je dingen niet met helften doet, maar echt een duidelijk zichtbaar contrast creëert met verschillende houtsoorten.

Foto: HAKA Küchen

Tip: Maak een buffer aan

Als je niet het geluk hebt om je keuken of eetkamer volledig opnieuw in te richten, kun je een buffer creëren als je het later hebt gekocht. Een eettafel in de woonkeuken bijvoorbeeld, die niet 100% op de parketvloer past, past harmonieus in de kamer als deze op een tapijt staat. Zelfs een beetje afstand of wit meubilair als bufferzone kan wonderen doen.

Lees ook:   Salade met gebakken champignons

Wilt u advies van een professional bij het plannen van uw keuken? Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste keukenexpert in uw regio!

Vind een expert

Omslagfoto: Alno