Zet de vaatwasser op de juiste manier: Hoe de vaatwasser optimaal te laden

Hoewel een vaatwasser het dagelijks leven in een keuken veel gemakkelijker maakt, biedt de juiste opslag van de vaatwasser veel mogelijkheden voor discussies. De situatie dat je tijdens een bezoek zelf je gebruikte glas in de vaatwasser zet en de gastheer twee seconden later het goede vervangt, weet waarschijnlijk iedereen wel.

Welke Tetris techniek precies het beste is om zoveel mogelijk vaat schoon in de vaatwasser te krijgen, moet iedereen zelf bepalen. Er zijn echter een paar algemene “basisregels” die u moet volgen bij het plaatsen van de vaatwasser om de beste spoelresultaten te bereiken.

Voorspoelen – ja of nee?

Op dit punt lopen de meningen uiteen. Sommigen beschouwen het voorwassen als een verspilling van water, anderen willen ervoor zorgen dat er geen kruimels in de vaatwasser komen. Het is een feit dat het de moeite waard is om vettige gerechten voor te wassen. Aan de ene kant voorkom je onaangename geurtjes uit de vaatwasser en bescherm je ook je vaatwasser, die worstelt met vet. Hetzelfde geldt voor ingebrande voedselresten en zeer plakkerig voedsel. Met kleine bevuilde gerechten kunt u uzelf echter vol vertrouwen het voorspoelen besparen.

Wat mag er niet in de vaatwasser?

Zelfs als je alles in de vaatwasser wilt laden, is het niet zo eenvoudig. Oma’s goede porselein met de gouden rand zou waarschijnlijk geen ritje in de vaatwasser overleven. Het opschrift “vaatwasmachinebestendig” of een symbool met een kleine vaatwasser geven meestal informatie over wat wel en niet in de vaatwasser mag. U moet meestal met de hand spoelen:

  • Houten keukengerei
  • Porselein
  • Kristal
  • Delicate, dunne glazen
  • Servies gemaakt van messing, klei, koper, tin, email of aluminium
  • Gecoate pannen
  • Scherpe messen
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Sashimisalade met zalm

Goed geladen vaatwasser

Alles kriskras in de vaatwasser laden is zeker niet de meest effectieve optie. Het in acht nemen van een paar basisregels bij het plaatsen van de vaatwasser heeft verschillende voordelen. Aan de ene kant krijg je meer gerechten in je machine, wat geld en water bespaart, en je potten, borden en Co zijn ook schoner.

  • Sorteer borden: Als je platen van dezelfde grootte achter elkaar plaatst, bespaart dit ruimte. Positieve bijwerking: Bij het opruimen heb je de gerechten meteen bij elkaar.
  • Groot geweer naar beneden: De onderste vaatwasmand is beter bestand tegen zwaar gewicht.
  • Plastic naar boven: Omdat het tijdens het spoelproces heter wordt in de onderste vaatwasmand, komen Tupperware-blikjes etc. in de bovenste mand, omdat ze zo gespaard blijven.
  • Laad de vaatwasser niet te vol: Het principe “nog een keer gaat” is niet van toepassing bij het wegzetten van de vaatwasser. Om hulpbronnen te behouden, moet het altijd vol zijn, maar niet overvol, anders kan het water niet alle delen bereiken. Plus: Met een volgepropte vaatwasser bestaat het risico dat afzonderlijke onderdelen vallen en breken.
  • Niet te hoog stapelen: Veel vaatwassers hebben de sproeiarmen aan de onderkant van de bovenste mand – als je onderaan te hoog stapelt, kunnen ze niet meer draaien.
  • Plaats de bestekmand op de juiste manier: Bij de bestekmand is het het beste als alle bestekdelen met het handvat naar beneden worden geplaatst. Zo is de gebruikte top lekker schoon en wordt het opruimen ook gefaciliteerd.
  • Gebruik de lay-out: De vaatwasserfabrikanten hebben meestal iets bedacht in de productie en classificatie van de vaatwasser. Dus soms is het de moeite waard om de gebruiksaanwijzing te bekijken om te weten waar de gerechten de beste grip hebben. Vooral in de bovenste mand zijn er soms apparaten om een bril vast te houden. Dit is erg handig, omdat een bril een betere grip heeft en niet omvalt tijdens het spoelproces.
Lees ook:   Wat Doet Azijn Met Je Haar? (TOP 5 Tips)

Tot slot nog een tip voor het opruimen van de vaatwasser, aangezien de schone vaat er op een gegeven moment weer uit moet: begin onderaan! Het is dus niet tragisch als er water naar beneden druppelt bij het opruimen van de bovenste mand, want de droge vaat is al in veiligheid gebracht.

Alles over stroomverbruik, bediening en prijzen van vaatwassers vind je in onze keukengids!

Hulp nodig bij het plannen van de keuken? Wij verzorgen de zoektocht naar geschikte experts in uw regio:

Vind nu een keukenstudio

Omslagfoto: Miele