Beste retro koelkasten in 2023 kopen

De vintage koelkast bewijst dat trends alleen maar terugkomen. Na in het midden van de vorige eeuw de glorie van de keukens te zijn geweest, heeft dit type koelkast de laatste jaren een comeback gemaakt. De sleutel tot succes? Ze zien er alleen vintage uit: alle functies aan boord zijn van de nieuwste generatie! Wilt u een vleugje vintage aan uw keuken toevoegen? Bekijk onze gids voor de beste retro koelkasten.
retro koelkast

Gorenje OBRB153BL

De beste vintage koelkast in 2022
Deze vintage koelkast, geïnspireerd op de beroemde Volkswagen-combi, is snel een bestseller geworden. Of uw keuken nu modern of retro van stijl is, de stijlvolle Gorenje OBRB153BL zal karakter en originaliteit toevoegen.
Gorenje OBRB153BL

Bekijk de dagprijs

Deze vintage koelkast van Gorenje is voorzien van IonAir technologie met DynamicCooling. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in het koelgedeelte. Doordat de lucht met negatieve ionen wordt verrijkt, ontstaat in de koelkast een natuurlijk microklimaat, dat een betere conservering van bederfelijke levensmiddelen garandeert. Dit apparaat is ook uitgerust met een FreshZone lade om vlees, vis, fruit en groenten langer vers te houden.

De Gorenje OBRB153BL moet zijn eigenaar helpen om er verschillende categorieën voedsel in op te slaan. In feite is de deur voorzien van een overvloed aan opslagruimte voor grote flessen. Dankzij een ingenieus schuifsysteem kunnen de planken omhoog en omlaag worden getrokken. Naast zijn prachtige retro-uitstraling is deze vintage koelkast ook erg praktisch.

Ikohs Retro Koelkast 50

De beste instapmodel vintage koelkast
Klein en stijlvol, de Ikohs Retro Fridge 50 doet in elk opzicht denken aan de esthetiek van oude koelkasten uit de jaren 1950. Als u een retro tintje wilt geven aan uw keuken of bar, dan is dit model de juiste keuze.
Ikohs Retro

Bekijk de dagprijs

De Ikohs Retro Fridge 50 heeft een nuttig volume van 48 liter en een A+ energieklasse. Hij heeft een verstelbaar legplateau, een deur met balkon, een vak voor het bewaren van dranken en LED-verlichting. Deze zeer decoratieve vintage minikoelkast zal een grote hulp zijn wanneer u bezoek krijgt voor een drankje. Vanwege zijn afmetingen wordt hij aanbevolen voor woonkamers of ontspanningsruimten. Verwacht dat het de omgeving waarin het wordt geplaatst volledig zal veranderen.

Ondanks zijn opvallende design en afwerking is de Ikohs Retro Fridge 50 vintage minikoelkast zo discreet dat hij vergeten kan worden. In tegenstelling tot sommige van zijn concurrenten heeft de Retro Fridge 50 te weinig opbergruimte. Ook zou het praktischer zijn geweest met een Fresh Zone lade.

Smeg FAB32 RCR5

De beste vintage koelkast uit het topgamma
De Smeg FAB32 RCR5 is zeer aantrekkelijk door zijn harmonieuze rondingen en zijn afwerking in 1950’s stijl. Deze prachtige retro koelkast, rijk aan opties, zal persoonlijkheid toevoegen aan uw keuken.
Smeg FAB32 RCR5 creme

Bekijk de dagprijs

Dankzij de volledige ventilatorkoelingstechnologie zorgt deze heerlijke retro koelvriescombinatie voor een optimale conservering van levensmiddelen zonder vorstvorming. Met de Smeg FAB32 RCR5 hoeft u nooit meer te ontdooien. Met een energieklasse D zal dit toestel u toelaten aanzienlijke energiebesparingen te realiseren, die nog zullen worden geoptimaliseerd door de LED-strips die het interieur verlichten.

Het interieur van deze vintage koelkast is zo ontworpen dat u er alles in kunt bewaren wat u voor een bepaalde periode nodig hebt. Het geroerde koelsysteem zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur en voorkomt dat geuren worden overgedragen. U zult blij zijn te weten dat het koelkastgedeelte van de Smeg FAB32 RCR5 een Extra Fresh Zone 0°C heeft, die zorgt voor een betere conservering van bederfelijke levensmiddelen.

Schneider SCB300VBL

De beste waar voor uw geld
Deze koel/vriescombinatie vertegenwoordigt de beste waarde in de categorie vintage koelkasten. Ondanks zijn betaalbare prijs, is de Schneider SCB300VBL verre van een low-end model.
Schneider SCB300VBL

Bekijk de dagprijs

Naast zijn werktuigmachines en industriële uitrusting is Schneider ook een fabrikant van huishoudelijke apparaten met een reputatie op het gebied van kwaliteit. Het dankt zijn reputatie aan de uitstekende kwaliteit van zijn creaties, met name zijn vintage koelkasten, waaronder de Schneider SCB300VBL. Dit toestel heeft inderdaad alles om te bekoren, te beginnen met zijn retro design en zijn compacte vorm waardoor het in elke keuken past.

Als het op functionaliteit aankomt, is de Schneider SCB300VBL een echte winnaar. De continue luchtcirculatietechnologie (geroerde koeling) garandeert een gelijkmatige verdeling van de koude en een zeer snelle terugkeer op temperatuur na het openen van de deuren. Om ervoor te zorgen dat de binnenverlichting optimaal is en dat de toekomstige eigenaar het energieverbruik kan regelen, is deze vintage koelkast uitsluitend uitgerust met LED’s.

Bosch KSL20AW30

retro koelkast met vriesvak
Bosch KSL20AW30

Bekijk de dagprijs

Deze Bosch KSL20A-30 Serie 8 koelkast is een klassieker. Decennia geleden kwam Bosch met dit toonaangevende design, waarbij qua buitenkant eigenlijk weinig te veranderen is. Aan de binnenkant heeft hij echter een grote transformatie ondergaan, waardoor het een van de beste retro koelkasten van dit moment is. Zo heeft hij een ventilator voor een constante koeltemperatuur, superkoelen zodat je snel eten kunt afkoelen, een elektronisch instelbare koeltemperatuur en het één na zuinigste energielabel. Daarnaast kun je rekenen op de degelijke Duitse kwaliteit van Bosch, voor vele jaren aan heerlijke koude drankjes!

Lees ook:   Haier HCR3818ENPT

Schneider SCL 222

Linksdraaiend
Schneider SCL 222

Bekijk de dagprijs

Voeg een bijzondere koelkast toe aan de keuken met de Schneider SCL 222 A+ Koel-vriescombinatie Retro Koelkast! Deze gestroomlijnde versie komt in een mooie zilveren kleur en heeft ronde hoeken en chromen handvatten. De retro koelkast komt ten opzichte van zijn broertjes met een extra groot koelgedeelte en een mini vriesgedeelte voor het opbergen van al je voedsel. De koelkast komt met 1 deur waardoor hij een speciaal effect geeft in de keuken en daarnaast kan de koelkast leuk met andere Schneider keukenapparaten gecombineerd worden voor het creëren van een unieke keuken!

Severin KS 9957

koel vries combinatie retro
Severin KS 9957

Bekijk de dagprijs

De Severin KS 9957 koel-vriescombinatie geeft veel ruimte en gebruiksgemak. De Severin retro koel en vriescombinatie heeft een totale inhoud van 212 liter. Het koelgedeelte heeft een inhoud van 166 liter. Het vriesgedeelte heeft een inhoud van 46 liter wat een 2 kilo invriescapaciteit heeft. Het totale gewicht van de koel vriescombinatie is 44.5 kilo.

Big Chill

Hippe koelkast
Big Chill

Bekijk de dagprijs

De hippe Amerikaanse koelkast met echt metalen deuren.

Etna kvv754gro

Etna kvv754gro

Bekijk de dagprijs

De ETNA KVV754GRO is een groene retro koelkast met vriesvak van 154cm hoog uit de ETNA Retro lijn. Gebruiksgemak heeft voorop gestaan bij de ontwikkeling van deze lijn. Hierdoor zijn al deze modellen voorzien van een aantal bijzondere functies die de koelkast handig in gebruik maken en ervoor zorgen dat je eten nog langer vers blijft.

MaxxHome

Goedkope retro tafelmodel
MaxxHome Retro koelkast

Bekijk de dagprijs

De koelkast bestaat uit een transparante groentelade, twee glazen draagplauteaus en drie deurvakken. Het deurvak heeft een flesvak en een eierrekje zodat je al je etenswaren gemakkelijk kunt opbergen. Alle onderdelen van de koelkast zijn eenvoudig te verwijderen, zodat je deze goed kunt schoonmaken. Daarnaast heeft de koelkast ook nog een handig vriesvak.

Wolkenstein KG 250.4 RT

a+++
Wolkenstein KG 250.4 RT

Bekijk de dagprijs

Deze retro koelkast is een zuinige koelvriescombinatie en komt met 4 plateaus, 4 deurrekken en 3 vrieslades Met een jaarlijks verbruik van 190 kWh per jaar is hij zuinig en met een maximaal geluidsniveau van 42 dB (A) zul je hem nauwelijks horen. De koelkast is 181,5 cm hoog en heeft een bruto inhoud van 251 L.

Vintage Industries RC330

jaren 50 koelkast zonder vriesvak
Vintage Industries RC330

Bekijk de dagprijs

Haal met onze zwart retro koelkast de Amerikaanse levensstijl uit de jaren vijftig in huis. Onze zwart koelkast van Vintage Industries met een jaren vijftig retro design is in tegenstelling tot conventionele koelkasten een eye-catcher voor uw huis of winkel.

Hoe kiest u uw vintage koelkast?

Wij herinneren u er graag aan dat de vintage koelkast alleen vintage is in zijn verschijning. Dit apparaat wordt op precies dezelfde manier gekozen als een moderne koelkast.
retro koelkast kiezen

Criterium 1: Capaciteit

Ruwweg varieert de capaciteit van vintage koelkasten van ongeveer 100 L tot meer dan 500 L. Om u een beter idee te geven van de capaciteitsbehoeften per gezinscategorie, kunt u deze indicatieve lijst raadplegen:

 • Voor één persoon: 100 L
 • Voor een stel: 200 L
 • Voor een koppel met één kind: 300 L
 • Voor een stel met twee kinderen: 400-500 L of meer

Wat het volume van de diepvriesruimte betreft, gaat u ervan uit dat een minimum van 120 L nodig is als u van plan bent levensmiddelen te bewaren.

Criterium 2: Het type koeling

Het type koeling in de vintagekoelkast heeft een directe invloed op de kwaliteit en de houdbaarheid van levensmiddelen. Zonder enige afleiding kunt u het beste kiezen voor een geventileerd of geroerd koud toestel, aangezien deze technologieën het voedsel niet uitdrogen. Een statisch koelapparaat is niet erg doeltreffend om voedsel vers te houden, maar heeft het voordeel dat het zuiniger is en weinig energie verbruikt. Bij de keuze van het type koeling moet u dus rekening houden met het gebruik dat u van de koelkast denkt te maken en met uw budget.

Criterium 3: Energieverbruik

U moet vertrouwen op de gegevens die op het energielabel staan vermeld om nauwkeurige gegevens te verkrijgen over de klasse en het jaarlijkse verbruik van de oude koelkast. Merk op dat het energieverbruik in de eerste plaats afhangt van het volume van de koelkast. Bij eenzelfde capaciteit verbruikt een model met een A++ rating 20% meer energie dan een model met een A+++ rating. Een koelkast met klasse A++ zal echter minder energie verbruiken dan een koelkast met klasse A+ indien deze een kleinere opslagcapaciteit heeft.

Criterium 4: Prestaties van de vriezer

De conserveringsefficiëntie van een oude koelkast wordt beoordeeld aan de hand van een sterrensysteem. Hoe meer sterren, hoe lager de vriestemperatuur (-6 tot -18°C). Om het begrip te vereenvoudigen:

 • * -6 °C: optimale bewaring tot 3 dagen
 • ** -12 °C: optimale bewaartijd tot 4 weken
 • *** -18 °C: optimale opslag tot een bepaalde datum
 • **** -18 °C: optimale opslag tot 12 maanden

Criterium 5: Opties

Uw vintage koelkast moet zo praktisch mogelijk zijn. Het is daarom raadzaam een inventaris op te maken van de bestaande opslagruimte. Het is aangenamer en praktischer om bakken te hebben voor uw proviand. Als het product een versheidsbakje heeft, is het nog beter. Kijk ook of de retro koelkast een thermostaat, supervriesfunctie, deuralarm en automatische ontdooifunctie heeft.

Lees ook:   ETNA AD780RVS - Schuine afzuigkap - Wandafzuigkap - RVS - 80 cm

De vintage koelkast, een niet zo retro apparaat!

De vintage koelkast is gemakkelijk te herkennen aan zijn volume, rondingen, glinsterende kleuren en grote verchroomde handgrepen. Sommigen zeggen dat het geen zin heeft voor dit type toestel te kiezen als niet de hele keuken een soortgelijke make-over heeft gekregen.

Dit is helemaal niet waar! In feite past een vintage koelkast, gezien zijn bijzondere ontwerp, bij alle decoraties. Het zal niet opvallen, zelfs niet als het in een ultramoderne keuken wordt geplaatst. Zorg er alleen voor dat je de juiste kleur kiest. Kies in een volledig witte keuken voor felle kleuren zoals rood, groen of geel.

Veel mensen vergissen zich in dit toestel, vooral als het gaat om het energieverbruik. Het massieve uiterlijk van deze koelkasten betekent niet dat ze veel energie verbruiken. U weet dat deze apparaten vallen onder een Europese richtlijn die tot doel heeft nauwkeurige informatie te verstrekken over het energieverbruik van producten die op energie werken.

Net als andere elektrische apparaten worden vintage koelkasten ingedeeld in verschillende energieklassen, gaande van A tot G. Voor deze categorie producten zijn de modellen van energieklasse D het interessantst wat de energieprestaties betreft. Hun verbruik is lager dan dat van apparaten in de energieklassen F of G.

De verschillende types van vintage koelkasten

De vele uren die in onze analyses zijn gestoken, hebben ons in staat gesteld 3 categorieën vintage koelkasten te onderscheiden.

De vintage mini koelkast

kleine retro koelkast
De mini vintage koelkast heeft een inhoud van ongeveer 80-100 L. Dit toestel is perfect voor de decoratieve balken van uw huizen of flats. Zo kunt u uw drankjes vers houden, maar ook uw snacks. Als hij niet te zwaar is, kan de vintage minikoelkast worden meegenomen naar de camping of andere openluchtfestiviteiten.

De vintage koelkast met één deur

vintage koelkast met 1 deur
De vintage enkeldeurs koelkast is een exacte replica van de koelkasten uit de jaren 1950. Dit model onderscheidt zich door zijn enorme volume. De beste retro ééndeurs koelkasten zijn gemiddeld 350 liter. Ze zijn groot genoeg om voedsel voor meerdere mensen in te bewaren. Grote gezinnen zullen dit toestel met een tijdloos design in hun voordeel vinden.

De vintage koelkast met dubbele deur

retro koelkast met dubbele deur
Dit type vintage koelkast ziet er massiever uit dan de eendeurs koelkast. Het is dus een combinatie die ten minste 200 L bedraagt. Bij dit model zijn het koel- en het vriesgedeelte gescheiden. De tweedeurs retro koelkast wordt aanbevolen voor singles en koppels. Met dit apparaat kunnen zij de nodige hoeveelheid voedsel bewaren die zij nodig hebben voor een lange of korte periode.

Vintage koelkast of Amerikaanse koelkast?

Vintage koelkast

De vintage koelkast is zeer populair vanwege zijn licht gebogen vorm, zijn vele iriserende kleuren en zijn vele accessoires. Ondanks zijn retro-uiterlijk is dit toestel absoluut tijdloos en past het in elk interieur. Waar u hem ook installeert, de vintage koelkast brengt een vleugje originaliteit en raffinement in de keuken.

Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast heeft een zeer groot volume. Dit toestel is uitgerust met 2 deuren die elk aan één kant opengaan, zoals een kast. Over het algemeen bestaat de Amerikaanse koelkast uit een koelkast en een vriezer. Het heeft ook vele functies, zoals een minibar, waterdispenser, ijsdispenser en zelfs een wijnkelder.

Conclusie

De Amerikaanse koelkast biedt vele voordelen, te beginnen met zijn grote capaciteit. Je kunt er een enorme hoeveelheid eten en drinken in bewaren. Wat het ontwerp betreft, is het niet al te slecht om naar te kijken. De Amerikaanse koelkast mist echter dat ietsje dat je wel in een vintage koelkast vindt. En in tegenstelling tot de Amerikaanse koelkast die te veel ruimte inneemt, is de vintage koelkast geschikt voor alle ruimtes.

5 goede redenen om een retro koelkast te kopen

retro koelkast kopen
Geeft kleur aan de keuken
De vintage stijl is een onverbiddelijke verwijzing naar de rockabilly stijl van de jaren 50 en 60, die wordt gekenmerkt door felle en glanzende kleuren. Dus, door een vintage koelkast te adopteren, voeg je zeker wat kleur toe aan je keuken. Als uw keuken een beetje eenvoudig is, zal de retro koelkast hem zeker opfleuren.

Bespaart ruimte
De vintage koelkast is niet zo groot als de Amerikaanse koelkast. Hij kan dus in een middelgrote keuken worden geïnstalleerd. Het is het beste alternatief om ruimte te besparen in wat de meest bezochte kamer in het huis is. En als u een grote keuken hebt, hoeft u alleen maar een model te kiezen met een inhoud van meer dan 500 liter.

Altijd up to date
Deze replica’s van koelkasten uit de jaren 1950 en 1960 zijn nog steeds erg in de mode, vooral bij liefhebbers van mooie decoratieve voorwerpen. Bovendien kunnen deze toestellen in alle soorten decor worden geïntegreerd. Of uw keuken nu vintage, modern, industrieel of Scandinavisch is, een vintage koelkast zal hem zeker verfraaien.

Technisch gezien niet zo retro als het beweert te zijn!
Zoals we eerder in deze koopgids hebben vermeld, is de vintage koelkast alleen vintage qua uiterlijk. U zult weten dat dit toestel een echt concentraat van technologie is en bovendien zeer zuinig (in elke zin van het woord). Door zijn compacte afmetingen verbruikt hij immers minder energie dan een moderne koelkast.

Lees ook:   Beste koelkast met vriesvak in 2023 kopen

Verkrijgbaar in een oneindige variatie van ontwerpen
Er is een grote verscheidenheid aan vintage koelkasten op de markt. Er zijn zoveel modellen om uit te kiezen dat u keuze te over hebt, zowel qua ontwerp als qua koeltechnologie.

De verschillende merken van retro koelkasten

Naar onze mening zijn de beste merken vintage koelkasten in 2022 :

Samsung

Samsung staat bekend als een zwaargewicht op het gebied van mobiele telefoons. Maar het Koreaanse merk is ook sterk aanwezig in andere sectoren van de consumentenelektronica, waaronder huishoudapparaten. In feite is zijn assortiment van vintage koelkasten een groot succes.

Smeg

Smeg is een Italiaanse fabrikant van apparatuur, gevestigd in Guastalla, en blinkt uit in vintage koelkasten. Als u op zoek bent naar topklasse producten die uw energiebesparing optimaliseren, kies dan voor Smeg producten.

Bosch

Het Duitse merk is een geniale duizendpoot en is ook een zwaargewicht in de apparatenindustrie, net als Samsung. De uitstekende kwaliteit van de Bosch vintage koelkasten is te danken aan het beleid van constante innovatie.

KitchenAid

KitchenAid is een Amerikaans merk dat gespecialiseerd is in grote en kleine keukenapparaten. Het assortiment retro koelkasten staat bekend om zijn robuustheid, maar ook om zijn slimme ontwerp.

Gorenje

Gorenje is een Sloveense groep en tevens een dochteronderneming van de Chinese reus Hisense. De activiteiten van de groep zijn onderverdeeld in drie sectoren, waaronder vintage koelkasten.

Wat is de prijs van een oude koelkast

Onderstaand schema zal u helpen een idee te krijgen van de gebruikelijke prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op de prijsklassen.

 • Instapniveau: €450 tot €850
 • Middenklasse: €850 tot €1000
 • Top of the range: + Meer dan 1000 €.

Tips

Koop een vintage koelkast volgens uw situatie

De aankoop van een vintage koelkast hangt grotendeels af van uw levensstijl. Als je een veganistisch koppel bent dat graag elke dag boodschappen doet, heb je geen groot toestel nodig. Een middelgrote koelkast met vriesfunctie zou voor u meer dan voldoende moeten zijn. Grote gezinnen daarentegen zullen een koelkast nodig hebben waarin zij proviand voor de korte of lange termijn kunnen bewaren.

Ga voor vintage koelkasten met veel opbergruimte

Of u nu met of zonder gezin bent, met een vintage koelkast met veel opbergruimte kunt u uw boodschappen goed geordend bewaren. Vergeet niet dat de koelkast in de eerste plaats moet voorzien in uw dagelijkse behoeften. Het ontwerp is slechts secundair.

Onderhoud uw vintage koelkast regelmatig

Welk model u ook kiest, vergeet niet om het regelmatig te onderhouden. Dit zal de levensduur optimaliseren. Zelfs als de retro koelkast een automatische ontdooifunctie heeft, is handmatig onderhoud nog steeds erg nuttig.

Kies een vintage koelkast met verschillende opties

De beste vintage koelkast is degene die vele opties biedt die uw dagelijks gebruik zullen vergemakkelijken. U moet dus kijken naar de verschillende functies die het apparaat biedt. Kies bij voorkeur een retro koelkast met automatische ontdooiing, ijsblokjesverdeler, deuralarm en connectiviteit.

Kies de juiste klimaatklasse

De klimaatklasse is een term die verwijst naar de omgevingstemperatuur waarin de retro koelkast het best kan functioneren. Gezien de specifieke klimatologische omstandigheden in het land, raden deskundigen u aan te kiezen voor klasse N (16°C en 32°C).

Faq

Hoe herken je een vintage koelkast?
Een vintage koelkast is gemakkelijk te herkennen aan zijn nogal ongewone ontwerp. Het heeft rondingen, een iriserende kleur, een glanzend handvat en een compacte vorm. Het lijkt wel iets uit een oude kleurenfilm uit de jaren 50. Maar laat u niet misleiden door zijn uiterlijk, het is een puur concentraat van technologie.

Hoe groot is een oude koelkast voor een gezin van 4?
Voor een gezin van 4 is het aanbevolen volume voor een oude koelkast 300L. Voor het vriesvak heeft u gemiddeld ongeveer 60 liter per persoon nodig. U kunt echter een model kiezen dat groter of kleiner is dan dit volume, als u vindt dat het aan uw behoeften voldoet.

Wat is de laagste energieklasse voor een oude koelkast?
Volgens officiële richtlijnen verbruiken vintage koelkasten met energieklasse A+++ de minste elektriciteit. Het lijkt erop dat een koelkast van deze energieklasse 50% efficiënter is dan een normale koelkast die een A+ rating heeft. Om teleurstelling te voorkomen, moet u altijd afgaan op de informatie op de verpakking van de retro koelkast waarin u geïnteresseerd bent.

Welke kleur vintage koelkast te kiezen in een witte keuken?
Als de muren van uw keuken wit of een andere lichte kleur zijn, kies dan voor een vintage koelkast in een glinsterende of zelfs schitterende kleur. Het contrasterende effect zal de ruimte opfleuren. De meest populaire kleuren voor retro koelkasten zijn tegenwoordig helder rood, geel, groen, blauw, paars, zwart en oranje.

Lees ook: