De keuken correct meten: checklist voor keukenmetingen

Een onnauwkeurige meting kan al snel een nachtmerrie worden voor iedereen die een nieuwe keuken koopt: de kasten passen niet, de elektrische apparaten zijn niet vlak, de kastdeur opent in de verkeerde richting, de werkbladen zijn te hoog of te laag en de aansluitingen zijn ontoegankelijk vanwege een slechte kamerplanning. Wat klinkt als mislukte constructie kan snel gebeuren: namelijk wanneer onnauwkeurige metingen worden gedaan. Als de meting van de keukenruimte zelf wordt uitgevoerd, moet dit zorgvuldig en nauwkeurig gebeuren. We geven je tips voor de juiste keukenmeting en presenteren je een checklist als instructies.

De keuken goed meten: Waar moet ik op letten?

Een nauwkeurige keukenmeting is de alles- en eindplanning van de keuken. Zelfs de kleinste fouten of onnauwkeurigheden in de meting kunnen ertoe leiden dat het totale resultaat uiteindelijk niet in de kamer past. Daarom: Meet altijd twee keer. Ook als de planning van de keuken gebaseerd is op een geprefabriceerde plattegrond, adviseren wij u altijd om zelf metingen te doen en de waarden te controleren. Als het gaat om het meten van de keukenruimte, is de grootste zorg vereist – elke millimeter telt. Daarom raden wij u aan om het vierogenprincipe te gebruiken: Vraag een vriend of partner om te helpen meten – dit bespaart tijd en is nauwkeuriger. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld scheve wanden of oneffen oppervlakken in de vloer kunnen worden gedetecteerd en meegenomen in de planning.

Keukenmeting: Wat moet er gemeten worden?

Een Een natuurgetrouwe plattegrond is slechts het startpunt voor keukenmetingen. Ramen, deuren, radiatoren, stopcontacten en elektriciteits- en wateraansluitingen moeten ook nauwkeurig worden vastgelegd in de schets van uw keuken. Speciale aandacht moet ook worden besteed aan wandprojecties, oneffenheden of schuine muren. De afstand van de vloer tot het plafond varieert ook met enkele millimeters of zelfs centimeters.

Lees ook:   Waarom Mag Je Water Niet 2 Keer Koken?

Wat moet er gemeten worden?

  • Afmetingen van de kamer
  • Solide hoek
  • Plaats van ramen en hoogte van vensterbanken
  • Deuren
  • Schuine plafonds
  • Wandprojecties
  • Aansluitingen voor elektriciteit, water en eventueel gas
  • Locatie en grootte van de kachels
  • Mogelijke of bestaande verlichting
  • Aansluitmogelijkheid en eventueel afvoerluchtopening voor afzuigkap

Checklist: De keuken correct meten

1. Maak een plattegrond

De hele ruimte moet precies worden gemeten. Vloer en wanden moeten worden gemeten in lengte, breedte en hoogte. Bovendien is het noodzakelijk om de afmetingen van het plafond te bepalen en rekening te houden met de installatie van de plafondlampen. Als er nissen en dakhellingen zijn, mogen deze niet worden vergeten.

Let op: Controleer alle metingen op meerdere plaatsen – meet bijvoorbeeld de hoogte van de ruimte op meerdere plaatsen, want er zijn vaak behoorlijke schommelingen in de afstanden.

2. Ramen en deuren

Latei, vensterbank, hoogte, breedte en lengte van ramen. Deurkozijn, latei, hoogte, breedte en lengte van deuren. Al deze informatie moet worden vastgelegd in de plattegrond.

3. Aansluitingen voor elektriciteit, licht en eventueel gas

Vergeet niet om de positie van stopcontacten, lichtschakelaars, kachelaansluitingen, wateraansluitingen, kleppen en radiatoren te meten en vast te leggen. Dit voorkomt dat elektrische apparaten verkeerd worden gepland en uiteindelijk helemaal niet kunnen worden aangesloten. Als er een wallbox of een opening is voor de afzuigkap met luchtafvoerkanaal, moet dit ook worden gemeten en genoteerd.

4. Materialen

Als de bestaande vloer in de kamer blijft, kunnen de afmetingen uit de plattegrond worden gehaald. Als er een nieuwe vloer wordt toegevoegd, moeten de hoogte en dikte van de nieuwe grond worden aangegeven. Bovendien moet u specificeren van welk materiaal de muren en het plafond zijn gemaakt, om later geen kasten te bevestigen aan een zwakke muur (bijvoorbeeld gipsplaat) die onder de belasting zou bezwijken. Als het plafond een hol plafond is en ophangapparatuur is voorzien, moet het plafond worden vernieuwd of moet de keukenplanning worden gewijzigd.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Durum met konijn, hummus en feta

5. Levering

Je moet onvermijdelijk ook voor de levering zorgen. Daarom is het beter om er vroeg over na te denken dan laat: is er een lift of trap? Hoe groot zijn de deuren en passen de afzonderlijke keukendelen door de deuren? Het zou vervelend zijn als de keukenplanning uiteindelijk mislukt omdat de keuken niet in je appartement past en je moet overwegen of de keuken in de Flof buiten in de tuin.

De keuken opmeten in een nieuw gebouw of schil?

Een belangrijke vraag die opkomt in de loop van de keukenmeting is, moet ik mijn keuken meten in de schil of in het afgewerkte nieuwe gebouw? De vraag is vrij eenvoudig: in een nieuw gebouw moet u de meting in de schaal niet doen. Omdat het de werkelijke staat van een kamer weerspiegelt, is het beter als de dekvloer en de vloer al zijn gelegd en de muren zijn geverfd of behangen. Alleen dan kunnen eventuele oneffenheden, hellingen, enz. worden gedetecteerd.

Hulpmiddelen: Het meten van de keuken met behulp van een laser

Er zijn verschillende manieren waarop je je keuken kunt meten.  U kunt de keuken eenvoudig meten met een conventioneel meetlint (minimaal 5 meter) of op een professionele laser zetten. Met een lasermeetapparaat kunnen afstanden met millimeterprecisie worden gemeten. Dit is vooral belangrijk en praktisch voor ruimtes met schuine plafonds, niveauverschillen en hoeken. Je kunt zogenaamde lasermeetapparatuur kopen of ze deels lenen bij keukenplanners of bouwmarkten. Het is het beste om meer te weten te komen over de mogelijkheden in uw omgeving. Als u de mogelijkheid heeft om uw keuken te meten met een 3D-laserapparaat, raden we het zeker aan.

Lees ook:   Hoe een koelkast schoonmaken en desinfecteren?

Laat de keuken meten door een specialist

Voor de zekerheid raden wij u aan om de keuken te laten opmeten door een specialist. De professional weet precies wat belangrijk is bij het meten en welke trucs er zijn om zelfs de kleinste onregelmatigheden in het keukenplan vast te leggen. Hij kent de minimale afstanden die in acht moeten worden genomen bij het installeren van elektrische apparaten en kan al tijdens de meting werken aan creatieve oplossingen. Bij veel keukenstudio’s en timmerlieden is het inhuren van een specialist voor de meting gratis. Voor grotere meubelwinkelketens kun je de keuken tegen een meerprijs laten opmeten door een professional – bijvoorbeeld bij IKEA.