Energie besparen in keukenapparatuur: Wat zegt het energielabel?

Het Europese energielabel met balken van groen naar rood informeert gebruikers al sinds de jaren 1990 over het energieverbruik en de energie-efficiëntie van elektrische apparaten. Het etiket bevat meestal ook meer informatie over het apparaat. Wat de afkortingen op het etiket betekenen, welke innovaties er in 2019 komen en met welke keukenapparatuur je energie bespaart – dat kom je in dit artikel te weten.

Energiezuinige keukenapparatuur: klassen van G tot A+++

De energie-efficiëntieklasse van een apparaat werd berekend in de jaren 1990 in vergelijking met een referentieapparaat. Sinds de energieklassen in de jaren 1990 werden geïntroduceerd, dateert het referentieapparaat ook uit deze periode. Omdat de apparaten van vandaag echter allemaal veel beter zijn in vergelijking met de stroomslurpers van weleer, moesten de klassen A +, A ++ en A + ++ worden gebruikt.  Oorspronkelijk ging de schaal omlaag naar de letter G. Door de uitzetting naar boven gaat het tegenwoordig echter vaak alleen maar tot D. Bijna alle apparaten die vandaag nieuw op de markt zijn, moeten minstens klasse A + hebben. Volgens de Europese Ecodesign Verordening zijn nieuwe apparaten in de klassen A tot en met D grotendeels niet meer toegestaan.

Verschillen tussen apparaatgroepen in energieklassen

oven SenseCook2; Foto: AEG

De schaal wordt voor elke apparaatgroep ingesteld op basis van veel verschillende criteria. Daarom kunnen de energieklassen van gloeilampen niet worden vergeleken met die van een oven. Bovendien gaat de schaal op sommige apparaten alleen naar A. Dus hoewel klasse A behoorlijk slecht is in termen van energie-efficiëntie in ovens, is het misschien wel de beste categorie in een andere apparaatgroep. Daarom is het altijd belangrijk om de energieklasse van het apparaat te zien in relatie tot de hele schaal.

Lees ook:   Vegan pizza met kleurrijke groenten

Is een apparaat van klasse A+++ winstgevend?

In principe kan men uitgaan van een extra energiebesparing van 25 procent voor elke volgende plus. Een klasse A+++ apparaat is daarom ongeveer twee keer zo energiezuinig als een klasse A+ apparaat. De hogere aanschafprijs betaalt zich meestal al na enkele jaren terug door de bespaarde elektriciteitskosten. Bonus: Met een energiezuinig apparaat bespaart u niet alleen geld, maar draagt u ook bij aan de bescherming van het milieu!

Informatie over het energielabel: Afkortingen en hun betekenis

Koelkasten met een EU-energielabel; Foto: Federaal Milieuagentschap Duitsland

Naast de schaal van groen naar rood en de energieklasse van het apparaat, is er op het energielabel diverse informatie over het apparaat te vinden. Voor koelkasten zijn dit bijvoorbeeld het jaarlijkse energieverbruik in kWh/a, het volume van de koelkast in liters en het maximale volume in dB. Boven de weegschaal vindt u informatie over de fabrikant en de modelnaam. Onderaan staat het nummer van de EU-verordening.

Het nieuwe energielabel uit 2019 – Geen A+++ meer

In 2017 besloot de EU dat de apparaten opnieuw uniform zouden worden geclassificeerd met een schaal van A tot G zonder tussenstadia of +++ Dit moet het voor gebruikers gemakkelijker maken om hun weg te vinden bij het selecteren van de nieuwe apparaten. Klasse A+++ wordt dus in de toekomst Klasse A, maar apparaten met de nieuwe labels zullen waarschijnlijk pas eind 2019 verkrijgbaar zijn in de keukenstudio’s en winkels van fabrikanten.

U wilt energie en geld besparen? We laten je hier zien hoe je dit doet: Power guzzlers in het huishouden: Met deze trucs bespaar je elektriciteit en energie in de keuken

Lees ook:   Waarom kun je ontdooid voedsel niet opnieuw invriezen?

Omslagfoto: Energielabel, achtergrondfoto: Miele