Gebruik melk in plaats van room. Kan dat?

Zoete room of slagroom is een populair ingrediënt in sauzen, gratins of gebak. Volgens de Duitse melkproductenverordening moet room met de aanduiding slagroom ten minste 30 procent vet bevatten. Als je bij het koken of bakken op je figuur let, probeer je meestal de zeer vette room te verminderen of te vervangen. Melk zou een mogelijkheid zijn. Maar gebruik melk in plaats van room. Kan dat?

Room kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen tijdens het koken of bakken

Gebruik melk in plaats van room bij het koken

Melk kan room vervangen bij het koken in veel gerechten – inclusief sauzen en stoofschotels.

Natuurlijk kan room in veel gerechten worden vervangen door melk. U moet echter kleine compromissen sluiten bij het gebruik van melk. Aan de ene kant is het vet van de room een smaakdrager. In sauzen of gratins, waarin melk met 1,5 of 3,5 procent vet wordt gebruikt, is de smaak dus niet zo sterk als wanneer er room in zat. Sauzen zijn ook niet zo romig en moeten worden ingedikt met een sausbindmiddel of met een beetje maïzena. Zodat de consistentie en smaak niet volledig lijden, is een gedeeltelijke uitwisseling ook mogelijk.

Cakebeslag met melk is iets lichter

Cakeglazuur kan ook worden bereid met melk in plaats van room

Cakeglazuur kan ook worden bereid met melk in plaats van room

Bij het bakken kun je bijvoorbeeld ook overschakelen van room naar melk voor een cakedeeg of een cakeglazuur. Voor een betere consistentie kun je daarnaast iets meer maïzena of een eiwit gebruiken. Nog een kleine tip: Als je het eiwit voor het cakedeeg of het cakeglazuur vooraf in eiwitten klopt en het met een lepel invoegt, wordt het na het bakken bijzonder luchtig en luchtig.

Lees ook:   Krokante vis met witte wijnsaus

Melk kan niet worden geklopt

Melk kan niet worden geklopt

Helaas is alleen room geschikt om te kloppen. Melk is niet doorwaaibaar vanwege het lagere vetgehalte.

Zoals overal zijn er verschillende grenzen aan het vervangen van room door melk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij slagroom voor taarten of als bijgerecht voor een fruittaart. In tegenstelling tot room kan melk niet worden geklopt. Dit komt door het vet in de crème. Door te kloppen met een mixer of garde wordt lucht eronder getild en vormt het vet bolletjes. In deze kralen zitten lucht en de vloeistof van de crème gevangen. Na verloop van tijd wordt de crème stijf omdat de vloeistof niet meer vrij kan bewegen. Dit werkt niet met melk omdat het natuurlijke vetgehalte te laag is. Hoewel het kan worden geschuimd, stort het al na een paar minuten weer in.