Tweeregelige keukens: voor- en nadelen, voorbeelden en afbeeldingen voor moderne 2-lijns keukens

In een keuken met twee lijnen worden 2 kitchenettes op (meestal tegenoverliggende) muren geplaatst. Dit maakt een tweeregelige keuken bijzonder geschikt voor ruimtes die alleen ramen op de smalle muren hebben. De twee kitchenettes zijn vaak even groot, maar kunnen ook heel verschillend zijn – afhankelijk van de kameromstandigheden kan een keuken met twee lijnen flexibel worden aangepast. Soms worden de kitchenettes ook – vergelijkbaar met een L-vormige keuken – op twee aangrenzende muren geplaatst. De keukeneilanden staan echter individueel en zijn niet met elkaar verbonden, waardoor ze geen doorlopend werkoppervlak hebben.

Tevreden

Voordelen van een keuken met twee lijnen

  • Een keuken met twee lijnen kan flexibel worden aangepast aan de ruimte en past daarom bijna overal
  • Bijzonder geschikt voor smalle, lange kamers en doorloopruimtes
  • Ook haalbaar voor de vrij kleine portemonnee

Gemeenschappelijke locaties

Twee rijen op tegenoverliggende muren, dus deze keukenvorm past voor echt bijna elke kamer. Zelfs voor lange kamers met tegenoverliggende deuren. Het is geweldig voor oprichters van huishoudens, vindt nog steeds ruimte in veel studentenappartementen en kan eenvoudig worden opgezet. Het is populair om een rij uit te rusten met de elektrische apparaten, evenals de bijpassende wandkasten. De andere kant kan worden gebruikt met hoge kasten, een losse opstelling van onderkast en bovenste elementen is mogelijk. Voor een eethoek voor twee personen is er ook bijna altijd ruimte in de keuken met twee lijnen.

Afmetingen & Maten

Er moet minstens één meter afstand zijn tussen de twee kitchenettes om soepel te kunnen werken. Een minimale afstand van 1,20 meter is echter beter, zodat alle deuren en laden en apparaten (zoals de vaatwasser) comfortabel kunnen worden geopend. Twee keer de diepte van het werkoppervlak en – comfortabel – net zo breed de doorgang. Dat zal lukken. Als er voldoende ruimte is, kan een tafel op de traditionele manier in het midden worden geplaatst, om samen te eten of voor een comfortabele bereiding van het voedsel.

Lees ook:   Noedels met sperziebonen - LeukeRecepten

Tips voor het plannen van een keuken met twee lijnen

  • Er moet minstens 120 cm ruimte tussen de twee rijen zijn.
  • Vooral als slechts één van de lijnen bedoeld is als werklijn, moet u voldoende werkruimte hebben en de juiste afstanden Let op tussen kachel en gootsteen.
  • Bij het plannen van de keuken van een keuken met twee lijnen, is het handig gebleken als het fornuis en de gootsteen op dezelfde kitchenette worden geplaatst. Vaak wordt een van de twee kitchenettes gebruikt als werklijn (werkoppervlak, fornuis en gootsteen) en de andere als opslagruimte (hoge kasten, koelkast, vaatwasser, enz.). Dit bespaart woon-werkverkeer en voorkomt dat er tijdens het koken iets op de vloer druppelt.

Ideeën en voorbeelden van 2-lijns keukens

Donkere, tweeregelige keuken met licht aanrecht en donkere tegelvloer

Grijze, tweeregelige keuken van bouwformaat met donkere tegelvloer. Foto: Bauformat Küchen

Keuken met twee lijnen in crèmekleuren (Magnolia) van IKEA

IKEA keuken in Magnolia

IKEA keuken in Magnolia, foto: Inter IKEA Systems B.V.

Witte 2-lijns Häcker keuken met eettafel en zwarte stoelen

Twee-lijns Häcker keuken “Classic Art – Neo wit” met eethoek. Foto: Häcker Küchen

Zwarte, tweeregelige keuken met achterwand en eethoek in houtlook

Zwarte, twee-lijns Häcker keuken met keukenachterwand van hout en lichte vloer. Foto: Häcker Küchen

Tweeregelige houten keuken met schuin dak

Tweeregelige keuken van Haka gemaakt van hout. De ruimte met schuin dak en ramen wordt perfect gebruikt met deze keukenplanning. Foto: Haka Küchen

Keuken met twee lijnen in houtlook van IKEA

IKEA keuken in houtlook

IKEA keuken in houtlook, foto: Inter IKEA Systems B.V.

Omslagfoto: Multiform

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kip met pastinaak, groene kool en witte bonen