Wat Mag Baby Van 9 Maanden Eten?

Wat Mag Baby Van 9 Maanden Eten?

Als ouder van een baby van 9 maanden wil je er zeker van zijn dat je kindje alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te kunnen groeien en ontwikkelen. Maar wat mag een baby van 9 maanden eigenlijk wel en niet eten? En hoeveel moet je kindje eigenlijk eten op deze leeftijd? In deze uitgebreide gids geven we je antwoord op al deze vragen en meer.

Wat Mag Een Baby Van 9 Maanden Eten?

Een baby van 9 maanden mag steeds meer soorten voeding eten, maar er zijn nog steeds beperkingen. Het is belangrijk om je te realiseren dat elke baby anders is en dat sommige kindjes meer voeding nodig hebben dan anderen. Overleg daarom altijd met een arts of voedingsdeskundige als je twijfelt over wat jouw baby specifiek nodig heeft.

Borstvoeding en/of Flesvoeding

Bijna alle baby’s van 9 maanden krijgen borstvoeding en/of flesvoeding. Dit blijft ook op deze leeftijd nog erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dan ook om minstens tot de leeftijd van 2 jaar borstvoeding te blijven geven, in combinatie met vast voedsel. Als je flesvoeding geeft, kun je overstappen op opvolgmelk.

Vast Voedsel

Naast borst- of flesvoeding mag een baby van 9 maanden ook steeds meer vast voedsel eten. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de kauw- en slikbewegingen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het geven van kleine stukjes gekookte groenten of fruit, of een zachte boterham zonder korstjes. Ook kun je papjes maken van bijvoorbeeld havermout of rijst. Geef je baby ook eens wat water uit een bekertje om te wennen aan het drinken zonder fles.

Lees ook:   Deze vegan smaakmakers maken jouw gerecht véél lekkerder

Wat Mag Een Baby Van 9 Maanden Niet Eten?

Er zijn ook nog steeds voedingsmiddelen die een baby van 9 maanden beter niet kan eten. Dit zijn onder andere:

  • Honing, vanwege het risico op botulisme.
  • Zout of suiker, omdat dit nog niet goed is voor de nieren van je baby.
  • Noten en pinda’s, vanwege het risico op verstikking.
  • Rauwe groenten, omdat dit moeilijk te verteren is voor je baby.
  • Te veel koemelk, omdat dit kan zorgen voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hoeveel Moet Een Baby Van 9 Maanden Eten?

Hoeveel een baby van 9 maanden moet eten, verschilt per kindje. Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende richtlijnen:

  • Borstvoeding: 3-4 keer per dag
  • Flesvoeding: 3-4 flessen per dag van 200-250 ml
  • Vast voedsel: 3 maaltijden per dag en 2-3 tussendoortjes, zoals fruit of een rijstwafel

Conclusie

Een baby van 9 maanden mag steeds meer vast voedsel eten, maar het is belangrijk om dit rustig op te bouwen en te blijven overleggen met een arts of voedingsdeskundige. Er zijn ook nog steeds voedingsmiddelen die een baby van 9 maanden beter niet kan eten. Let er daarnaast op dat je baby voldoende borst- of flesvoeding blijft krijgen. Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te kunnen groeien en ontwikkelen.

FAQs

1. Hoe weet ik of mijn baby genoeg eet?

Je kunt dit onder andere merken aan de hoeveelheid natte luiers die je baby heeft, en aan het gewicht van je kindje. Bij twijfel kun je altijd overleggen met een arts of voedingsdeskundige.

Lees ook:   Zijn Texas Roadhouse Ribs Rundvlees of Varkensvlees of wat?

2. Mag ik mijn baby al pindakaas geven?

Nee, pindakaas is nog niet geschikt voor baby’s van 9 maanden. Dit heeft te maken met het risico op verstikking.

3. Is het nodig om vitamine D bij te geven?

Ja, het wordt geadviseerd om je baby vanaf de geboorte tot de leeftijd van 4 jaar extra vitamine D te geven om de botten en tanden te versterken.

4. Kan ik mijn baby ook vegetarisch laten eten?

Ja, dit is mogelijk, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Overleg daarom altijd met een arts of voedingsdeskundige als je twijfelt.

5. Moet ik nog steeds borstvoeding geven als ik weer aan het werk ga?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Het is in ieder geval mogelijk om borstvoeding af te kolven en mee te geven naar de opvang. Overleg ook hierover met een arts of lactatiekundige.