Zelfreinigende oven: Alles over pyrolyse, activeClean, EasyClean, PerfectClean, EcoClean, AquaClean en Co

Een zelfreinigende oven is een groot goed. Afhankelijk van de fabrikant en het model pakt hij vetspatten en ingebrande voedselresten aan met verschillende programma’s. Veeg dan gewoon de restjes weg, gegarandeerd zonder een zweetdruppel af te werpen. De enige hindernis die overblijft, zijn de vele vergelijkbare termen die door de verschillende fabrikanten worden gebruikt om de zelfreinigende functie van hun ovens te beschrijven. activeClean, EasyClean, PerfectClean, EcoClean, AquaClean – iemand moet de weg weten. Het volgende artikel is bedoeld om licht te werpen op de jungle van termen en de verschillen tussen de termen te verduidelijken.

Inhoud op deze pagina:

  • Pyrolyse
  • Zelfreinigende programma’s per merk/fabrikant

Wat betekent pyrolyse?  Hoe werkt zelfreiniging met pyrolyse?

Pyrolyse is een overkoepelende term voor het zelfreinigen van de oven door warmte. De term pyrolyse komt uit het Grieks en bestaat uit twee woorden: “pyro” (Grieks “hitte”) en “lysis” (Grieks “splitsen”). Tijdens pyrolyse warmt de oven op tot een temperatuur tussen 400 en 500 °C. Bij deze extreem hoge temperaturen breken de moleculen organische stoffen af. Dus vrijwel alle voedselresten verbranden. Er blijft slechts een beetje as over, die gemakkelijk uit de oven kan worden geveegd met een vochtige doek aan het einde. Alleen zeer hardnekkig vuil op de ovendeur overleeft soms pyrolyse. Dan moet je jezelf een beetje helpen.

Voordat het pyrolyseprogramma start, kunt u de mate van verontreiniging selecteren (laag, gemiddeld of hoog). Het pyrolyseproces duurt tussen de anderhalf en drie uur, afhankelijk van de fabrikant en de mate van besmetting. Gedurende deze tijd kunt u de oven niet gebruiken.  De oven vergrendelt automatisch zijn deur voordat de pyrolyse begint. Wanneer de temperatuur onder een bepaald aantal graden is gezakt, gaat de deur weer open.

Voordelen van een zelfreinigende oven met pyrolyse

CulinArt: Miele fornuizen en ovens; Bron: Miele.at

Tijdsbesparing

Met een oven met pyrolyse hoef je niet langer urenlang ingebrande voedselresten te weken en vervolgens weg te schrobben. Terwijl het pyrolyseprogramma loopt, kunt u uw tijd gebruiken voor iets mooiers en de oven doet het werk voor u.

Geen chemische reinigingsmiddelen

Pyrolyse werkt zonder chemische reinigingsmiddelen. Dit is niet goed voor het milieu, maar geeft ook een goed gevoel bij het koken en bakken na het schoonmaken. Je wilt het gebraad niet koken in de stoom van wasmiddelresten.

Lees ook:   Sticky kip met boontjes

Geen inspannend schrobben

Als u een oven koopt die geschikt is voor pyrolyse, moet u nu uw training weer buiten de keuken voltooien. Zweterige schrobben behoort dan tot het verleden. Het enige wat je hoeft te doen is op de juiste knop drukken en vervolgens de asresten kort wegvegen.

Nadelen van een zelfreinigende oven met pyrolyse

De greeploze oven met Touch2open mechanisme past perfect in elke greeploze keuken. Foto: Miele

De greeploze oven met Touch2open mechanisme past perfect in elke greeploze keuken. Foto: Miele

Hoge kosten

De prijs is altijd afhankelijk van het model en de fabrikant. Normaal gesproken kosten pyrolyse-geschikte ovens ongeveer 200 – 400 € meer dan vergelijkbare apparaten zonder pyrolysefunctie. Daarnaast verbruikt het pyrolyseprogramma veel elektriciteit. Om de oven een keer schoon te maken, moet u elektriciteitskosten tot 1,20 € verwachten.

Accessoires moeten apart worden gereinigd

Voor het pyrolyseproces moet u alle accessoires zoals bakplaten, roosters en uitschuifbare rails uit de oven verwijderen, omdat ze kunnen worden beschadigd door de hoge temperaturen. Een uitzondering zijn die accessoires die uitdrukkelijk vermelden dat ze bestand zijn tegen een pyrolyseproces. Alle andere onderdelen moet je met de hand schoonmaken, wat ook vervelend kan zijn.

Pyrolysefunctie kan niet worden gecombineerd met stoomkookfunctie

Steamers hebben een rubberen pakking die ervoor zorgt dat er geen condens uit de oven ontsnapt. Deze rubberen afdichting is niet bestand tegen de extreem hoge temperaturen tijdens pyrolyse. Om deze reden zijn er pyrolyseerbare ovens met een stoomstootfunctie, maar niet met volwaardigede stoomkokfunctie.

Verbruikt een pyrolyseoven meer energie?

oven SenseCook2; Foto: AEG

Natuurlijk is het energieverbruik altijd afhankelijk van hoe vaak en hoe lang de oven in gebruik is. Het is echter niet waar dat pyrolyse-ovens vanaf het begin meer energie verbruiken. Vaak zijn ovens met pyrolyse nog beter geïsoleerd dan normale ovens. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en wordt er zelfs energie bespaard. Toch kost het pyrolyseproces zelf veel energie. Om de oven te verwarmen tot ca. 500°C heeft hij ongeveer 6 kilowattuur elektriciteit nodig. Dus als u de pyrolysefunctie vaak gebruikt, verbruikt u in het algemeen meer energie.

Oven met of zonder pyrolyse?

Als u uw oven veel gebruikt en daarom vaak moet reinigen, loont de hoge aanschafprijs van een pyrolyse-oven – geen gedoe meer met chemische reinigingsmiddelen! Het is echter belangrijk om te weten dat het pyrolyseproces veel elektriciteit verbruikt. Bovendien moet u kiezen tussen stoomkookfunctie en pyrolysefunctie – beide zijn niet mogelijk.

Lees ook:   Paddenstoelenbouillon

Oven met pyrolyse kopen

bakplaat op rails; Foto credit: © Neff

De aanschafkosten voor een oven die geschikt is voor pyrolyse zijn meestal hoger dan de prijs van apparaten van vergelijkbare kwaliteit die deze functie niet hebben. Vooral als u van plan bent om de functie vaak te gebruiken, is het de moeite waard om te investeren in een energievriendelijke oven. Zo bespaar je elektriciteitskosten en doe je iets goeds voor het milieu. Ook goed om te weten: Tijdens het pyrolyseproces mogen alle accessoires zoals bakplaten en roosters niet in de oven blijven staan en moeten daarom met de hand gereinigd worden.

Er is geen uniform teken of symbool voor pyrolyse-ovens. Daarom moet u bij het kopen van de oven letten op de toevoeging “pyrolyse”, “pyrolytische reiniging”, “pyroluxe” of “activeClean” in de beschrijving. Let op: De “EasyClean”-functie, die bijvoorbeeld beschikbaar is in Neff-keukenapparatuur, is geen pyrolysefunctie, maar een ander reinigingshulpmiddel.

Mogelijke gevaren van pyrolyse: Zijn er gevaren verbonden aan pyrolyse?

In principe is reiniging door pyrolyse onschadelijk. Zoals eerder vermeld, hebben pyrolyse-ovens een zekering die de ovendeur vergrendelt tijdens het pyrolyseproces. Daarnaast hebben ovens met pyrolyse een speciale afdichting die ervoor zorgt dat de warmte niet naar buiten kan ontsnappen. Ondanks deze verzegeling kan het soms zijn dat de geur van het verbrande vuil naar buiten doordringt. Dat betekent gewoon dat het een beetje stinkt – onaangenaam maar volkomen onschadelijk. De ruit van de ovendeur in pyrolyseovens is meestal extra robuust en goed bestand tegen de hoge temperaturen. Als het glas al een barst heeft of om andere redenen anderszins beschadigd is, is het beter om de pyrolysefunctie niet meer te gebruiken. Dan kan het zijn dat het glas het proces niet meer kan doorstaan.

Zelfreinigende programma’s per merk/fabrikant

activeClean – Siemens

Siemens stoomoven iQ700 met activeClean; Bron: Siemens

De term activeClean is een term van het bedrijf Siemens en verwijst naar een zelfreinigend systeem dat werkt met pyrolyse. Kies je voor een Siemens apparaat en wil je afscheid nemen van inspannende ovenreiniging, dan heb je helemaal gelijk met een activeClean oven.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gember-chocoladetaart met peer

PerfectClean – Miele

De greeploze oven met Touch2open mechanisme past perfect in elke greeploze keuken. Foto: Miele

Greeploze oven met zelfreinigende PerfectClean van Miele; Foto: Miele

De term PerfectClean komt van Miele en wordt vaak in één adem genoemd met zelfreinigende ovens. Maar PerfectClean is eigenlijk de naam voor een speciale oppervlaktecoating van het oveninterieur en de bakplaten. De coating heeft speciale antiaanbakeigenschappen, daarom zijn PerfectClean ovens eenvoudig schoon te maken. De achterwand van de oven, die moeilijker te bereiken is, heeft vaak een katalytische coating in ovens met PerfectClean, die continu vetresten afbreekt tijdens normaal bakken of frituren.

EcoClean – Bosch/Siemens

Bosch inbouwoven ColorGlass (HBG78B920) in Polar White. Foto: Bosch

Bosch inbouwoven ColorGlass (HBG78B920) in Polar White met EcoSchoon; Foto: Bosch

De term EcoClean is terug te vinden in apparaten van Bosch of Siemens. EcoClean staat voor katalytisch zelfreinigend. De achterwand van de oven, indien nodig ook de zijkanten en het plafond van de bakkamer hebben een katalytische keramische coating. Deze coating absorbeert vetspatten en splitst ze bij temperaturen boven de 160 °C (d.w.z. al tijdens een normaal bakproces). EcoClean van Bosch/Siemens is daarom te vergelijken met PerfectClean van Miele.

EasyClean – Neff

Oven met vlakke handgreep "Schuiven en verbergen". Foto: Neff

oven met vlakke handgreep “Slide and Hide” en zelfreinigende EasyClean; Foto: Neff

EasyClean is een neff merk programma dat het makkelijker maakt om de oven schoon te maken. Het EasyClean programma werkt volgens het principe van hydrolyse en is niet bedoeld als zelfreinigende functie, maar als reinigingshulpmiddel. Volgens de fabrikant wordt 0,4 liter water en 1 druppel wasmiddel toegevoegd aan de onderste pan van de oven en vervolgens wordt het EasyClean-programma gestart. Het water verdampt en weekt het vuil in het oveninterieur, zodat het na het einde van het programma gemakkelijk kan worden verwijderd.

AquaClean – Gorenje

Gorenje stoomoven met zelfreinigende functie; Foto: Gorenje

Gorenje stoomoven met zelfreinigende functie; Foto: Gorenje

De AquaClean functie, die alle Gorenje ovens hebben, werkt door middel van hydrolyse. Zo werkt het: Je vult een bakplaat met 0,5 liter water, start het AuqaClean programma en het apparaat werkt 30 minuten bij 70°C. De resulterende waterdamp week ingelegd vuil in het oveninterieur. Na het proces is het schoonmaken moeiteloos.

Zelfreinigende oven: Alle programma’s in vergelijking

Alle merken of keukenfabrikanten hebben nu een reinigingsfunctie van de oven in het programma. Of het nu pyrolyse, katalyse of hydrolyse is. Alle zelfreinigende functies helpen u de oven schoon te maken en u te ontlasten van veel huishoudelijk werk. Welk type – AquaClean, EasyClean, EcoClean, PerfectClean, activeClean of pyrolyse – het meest geschikt is voor u, hangt af van uw individuele behoeften.

Omslagfoto: fotolia – Butterfly