Oma’s Aardappel Pannenkoeken Recept, Bereiding, Ingrediënten

Is de verleidelijke geur van aardappelpannenkoeken die af en toe uit oma’s keuken kwam een van je dierbare jeugdherinneringen? Hoog tijd om het zelf te proberen! De bereiding van de knapperige traktatie is geen rocket science. Zelfs als je weinig ervaring hebt met koken en frituren, is een gevoel van prestatie gegarandeerd.

Aardappelpannenkoeken zoals van oma – zo werkt het

Aardappelpannenkoeken, aardappelpannenkoeken, raspkoeken, aardappelplies … bijna elke regio in Duitsland heeft zijn eigen naam voor deze delicatesse. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze smaken echt goed. Er zijn kleine verschillen qua ingrediënten en bijgerechten. We laten je kennismaken met een basisrecept dat je naar wens kunt variëren.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1.500 g aardappelen (bloemige kookvariëteiten zijn het beste)
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 2 eieren
  • naar smaak: 1 fijn geraspte ui of geraspte nootmuskaat
  • Olie of geklaarde boter om te bakken

Voorbereiding

De aardappelen worden geschild en fijn geraspt. Je kunt een fijne handrasp gebruiken. Zo deed je oma het waarschijnlijk ook. Dit kost wat tijd. Daarnaast is voorzichtigheid geboden. Als u niet voorzichtig bent, zult u zich snel verwonden aan de scherpe tanden van de rasp.

Aardappelen raspen

Aardappelen met de hand raspen kan vermoeiend zijn, een keukenmachine kan helpen

Dit helaas wat vervelende werk gaat veel sneller als je een keukenmachine gebruikt. Dit kan een eenvoudig model zijn met verschillende druminzetstukken die met een handslinger worden gedraaid. In nog minder tijd kunt u de aardappelmassa voor uw aardappelpannenkoeken bereiden als u een elektrische keukenmachine gebruikt met een rasp- en schnitzeleenheid. Voor aardappelpannenkoeken moet je de fijnste frictie-inzet kiezen.

Aardappel pannenkoeken massa

Meng geraspte aardappelen met bloem, zout en eieren

Meng de fijn geraspte aardappelmassa met bloem en zout. Dan moet je het mengsel ongeveer 30 minuten laten rusten, zodat het meel kan opzwellen. Het is de bedoeling om het water van de aardappelen te binden. Roer vervolgens de eerder geklopte eieren door het deeg.

Lees ook:   Trifle met lemon curd

Om de aardappelpannenkoeken te bakken heb je een pan nodig, die de zwaarst mogelijke bodem moet hebben. Voeg wat vet toe aan de pan en verwarm het voordat je een grote lepel van het aardappelmengsel toevoegt. Met de achterkant van de lepel wordt het deeg gelijkmatig verdeeld, zodat er een mooi ronde, dunne aardappelpannenkoek ontstaat. Als de randen bruin worden, is het tijd om de buffer om te draaien. Soms plakt het deeg een beetje aan de bodem van de pan. Daarom moet je het losmaken met een spatel voordat je draait.

Aardappelpannenkoeken

Bak aardappelpannenkoeken met olie in een pan

Of je de aardappelpannenkoek omdraait met een gewaagde schommel of voorzichtig met behulp van de draaier is een kwestie van smaak. De werptechniek heeft zeker showwaarde, maar is niet ieders kopje thee – zeker niet als het niet naar wens werkt.

Afhankelijk van de grootte van de pan kun je tot drie aardappelpannenkoeken tegelijk bakken. Om warm te blijven, moet je ze op een schaal in de oven zetten die is voorverwarmd tot ongeveer 60 °C. Als je ze op elkaar stapelt, worden ze zacht.

Aardappel pannenkoeken zalm

Aardappelpannenkoeken gaan niet alleen goed samen met appelmoes, maar ook met zalm en kwark

Zoet of hartig? Beide gaan goed samen met de aardappelpannenkoek. De klassieker is appelmoes met een snufje kaneel en suiker of een zelfgemaakte jam. Als je een van de “zoete” aardappelpannenkoekenfans bent, hebben we nog een tip voor je: een kopje sterke espresso verhoogt het genot nog meer! Als je er hartiger van houdt, eet dan je aardappelpannenkoeken met een klodder kruidenkwark en wat zalm.