Bosch vs KitchenAid afwasmachines in 2020, hoe goed ze Stack Up? [RECENSIE]


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Bosch en KitchenAid vaatwassers zijn twee merken die aan de top zijn gebleven temidden van de goede concurrentie. Als u op de markt bent voor een vaatwasser, is de kans groot dat uw uiteindelijke keuze zal neerkomen op Bosch vs KitchenAid.

Dat is precies waarom we dit artikel hebben gemaakt – om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen. We zullen zowel de kleine als de belangrijke factoren bekijken die u in overweging moet nemen voordat u voor een van deze krachtpatsermerken kiest. We zullen ook onze favoriete vaatwassermodellen van zowel Bosch als KitchenAid met u delen.

Onze exclusieve video over Bosch vaatwassers

KitchenAid was lange tijd het topmerk op het gebied van vaatwassers voordat Bosch de markt betrad. Het Duitse merk introduceerde stille vaatwassers in een tijd dat lawaai van vaatwassers een groot probleem was. Bosch streefde KitchenAid langzaam voorbij op het gebied van betrouwbaarheid, reinigingsprestaties en drogen. In feite staan er geen KitchenAid vaatwassers op onze begeerde lijst van beste vaatwassers.

Toch kan KitchenAid zich nog steeds meten met zijn opmerkelijke functies, vooral in de categorieën wassen, opslag en filtratie. Nieuwere KitchenAid vaatwasmodellen bieden ook een hoge laadcapaciteit en stille werking, evenals krachtige reinigingsinstrumenten.

Bosch vaatwassers hebben vijf klassen die de rijkdom aan functies bepalen. Er zijn de gewone 100 serie modellen met een plastic onderkuip, de 300 serie met roestvrijstalen binnenkuip en ADA/18-inch varianten, en de 500 serie met innovatieve ontwerpen. De 800 serie en de Benchmark serie hebben premium vaatwasser kenmerken zoals Wi-Fi connectiviteit, waterontharder, de laagste stille ratings, en een aangepaste afwerking.

Over het geheel genomen zijn KitchenAid en Bosch geweldige en betrouwbare merken vaatwassers die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn. De overeenkomsten betreffen de cycli, het roestvrijstalen interieur en de verstelbaarheid van de rekken. De verschillen tussen de twee merken zitten in stijl, betrouwbaarheid, prijs, en was- en droogprestaties.

Laten we de overeenkomsten en verschillen tussen Bosch en KitchenAid eens in detail bekijken. Als u intussen meer wilt weten over onze criteria, raadpleeg dan onze gids over het kiezen van een vaatwasser.

Stilte tussen Bosch en KitchenAid

Het vinden van de stilste vaatwasser is voor de meeste mensen een grote factor. U wilt niet dat een vaatwasser uw slaap verstoort wanneer u gemakkelijk een stillere optie kunt kiezen. Bosch maakt de stilste vaatwassers op de Amerikaanse markt. De meeste Bosch vaatwassers schommelen rond 38db en 44dBs.

Alle nieuwere KitchenAid-vaatwassers hebben geluidsniveaus van 46dB of minder, wat net zo stil is als een bibliotheek. Maar KitchenAid stond niet altijd bekend om zijn stille vaatwassers. Pas toen Bosch op de markt kwam met stille vaatwassers, overwoog KitchenAid om zich te ontdoen van hun lawaaierige harde voedselvermaler.

Alle Bosch vaatwassers hebben daarentegen geluidsniveaus van minder dan 48dB, wat minder lawaaiig is dan de gemiddelde aanslag op een computertoetsenbord. Bosch vaatwassers zijn zo stil dat ze een geprojecteerd licht op de vloer laten schijnen om aan te geven dat ze werken.

Enkele van de stilste vaatwassers van de twee merken zijn de Bosch Benchmark SHX88PZ55N met 40 dB, de KitchenAid KDTE334GPS met 39 dB en de 800 Series Bosch SHPM88Z75N met 39 dB.

Schoonmaakprestaties

Zowel KitchenAid als Bosch scoren vrij hoog in de categorie wassen. Ze hebben vergelijkbare en indrukwekkende wascycli/opties die ervoor zorgen dat de vaat na het wassen blinkend schoon is.

De sterke punten van KitchenAid liggen in het hoge laadvermogen en het filtratiesysteem. Met de gemiddelde KitchenAid vaatwasser kunt u tot 15 volledige couverts in één lading afwassen. Dat biedt ruimte voor meer servies dan het gemiddelde gezin op een dag kan gebruiken.

Voor een doeltreffende filtratie maakt KitchenAid gebruik van een drievoudig filtersysteem dat een ultrafijn filter omvat om vuildeeltjes uit het waswater te verwijderen. Terwijl het filtratiesysteem van KitchenAid zeer opmerkelijk is, plaatst de waterontharder van Bosch het op gelijke hoogte met KitchenAid in de categorie wassen.

De waterontharder is een belangrijke voorziening die niet alleen zorgt voor een betere wasbeurt (bij gebruik van hard water), maar ook de levensduur van de vaatwasser verlengt. Bovendien zijn de Bosch vaatwassers ook uitgerust met twee volwaardige wasarmen, een opzetspuitmond die het 3e rek bedient en een geluidsfiltersysteem.

Als we hun bijna vergelijkbare wascycli en prestaties buiten beschouwing laten, moeten we KitchenAid een streepje voor geven. Hun Bottle Wash-functie voor het wassen van sport- en babyflesjes is ook heel attent en innovatief. Wij raden echter aan een spoelglansmiddel aan te schaffen om het gebrek aan waterontharder te compenseren.

Droogeigenschappen

Bosch verslaat KitchenAid met gemak in deze categorie, dankzij zijn twee nieuwe droogopties – de AutoAir Dry en de CrystalDry.

De hoge droogprestaties van KitchenAid zijn te danken aan het ProDry-systeem en het optionele verlengde ProDry. Het ProDry-systeem met ventilator maakt gebruik van een verzonken verwarmingselement dat vocht onttrekt aan de vaat en deze tevens ontsmet. Dit is een opmerkelijke verbetering ten opzichte van de inwendige roestvrijstalen condensatordroogmethode.

Maar de ProDry is geen partij voor het CrystalDry-systeem op zeolietbasis van Bosch. De CrystalDry optie verhoogt de temperatuur in de vaatwasser tot 176F voor optimaal drogen, en dit zonder extra energieverbruik! De AutoAir Dry opent de vaatwasser automatisch na het reinigen om frisse lucht binnen te laten voor een betere droging.

Hoewel KitchenAid betere droogprestaties levert dan sommige van de populaire vaatwasmachinemerken, blijft Bosch de beste in de sector.

Cycli en wasmogelijkheden

Bosch en KitchenAid hebben zeer vergelijkbare wascycli en opties. Hoogwaardige KitchenAid vaatwasser modellen zoals de KTDE334GPS hebben de Normaal, Licht, Moeilijk, ProWash, Express Wash, Alleen spoelen, ProDry, en Uitgebreid ProDry programma’s. Tot de wasmogelijkheden behoren ook: warmtedrogen, Sani spoelen, flessenwas, Hi-Temp was, alleen bovenrek en 1-24 uur uitstel.

Voor de Bosch 800-serie omvatten de cycli Normaal, Auto, Eco, Zwaar, Alleen spoelen en Speed60, zoals te zien is in de SHXM88Z75N. De wasopties zijn CrystalDry, Eco, Uitstel, Halve belading, Delicate en Sanitize. Deze zijn qua prestaties zeer vergelijkbaar met die van de KitchenAid KTDE334GPS.

Betrouwbaarheid

Wat de betrouwbaarheid betreft, wordt nagegaan hoeveel klachten gebruikers over een bepaald merk hebben en hoe lang het duurt voordat de gemiddelde vaatwassergebruiker reparaties aan een nieuwe vaatwasser moet uitvoeren.

Bosch vaatwassers zijn over het algemeen betrouwbaarder dan KitchenAid vaatwassers. Dit betekent echter niet dat een Bosch vaatwasser niet gerepareerd hoeft te worden of geen problemen zal geven.

Beschikbare ontwerpstijlen

Naast functionaliteit is het ontwerp van de vaatwasser een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden, vooral als u de voorkeur geeft aan esthetiek boven prestaties.

Laten we eens kijken hoe Bosch en KitchenAid het er op deze punten vanaf brengen.

Deuropties
Bosch vaatwassers zijn verkrijgbaar in 5 grote deuropties:
– Verzonken handgreep: De vaatwasser heeft een zichtbaar bedieningspaneel met een reach-in handgreep.
– Zakhandvat: Het bedieningspaneel is verborgen voor een strak profiel; de deur heeft een handgreep.
– Bar handvat: Het bedieningspaneel is ook verborgen, maar de handgreep is een handdoek-stang stijl.
– Schep handvat: Verborgen bediening met elegante handgreep.
– Aangepast paneel: De deur kan op maat gemaakte kastpanelen bevatten voor een naadloze keukenafwerking. De bediening is ook verborgen.

KitchenAid-vaatwassers hebben vier vergelijkbare grote deuropties:
– Verborgen bedieningselementen en handdoekbeugel
– Verborgen bedieningselementen en handdoekbeugel
– Paneelklare uitvoeringen (waardoor modellen als de KDTM504EPA zeer gewild zijn)
– Deur met glasvenster

Vaatwassers met paneelvoorbereiding die bij uw kasten passen

De categorie vaatwassers die klaar zijn voor gebruik is misschien de categorie waarin Bosch KitchenAid volledig overtreft.

KitchenAid vaatwassers hebben een zeer groot minpunt. Geen enkel model is echt 24 inch (de diepte van een standaard keukenkastje). Ze zijn 24 ¾ inch diep of 24 1/2 inch diep, zelfs zonder de handgreep. Daarom geven de meeste keukenontwerpers de voorkeur aan de volledig vlakke Bosch vaatwassers voor een naadloze afwerking van het keukendesign.

Bosch heeft ook verschillende paneelklare vaatwassers, zoals de Benchmark SGV68U53UC, voor alle prijsklassen, in tegenstelling tot KitchenAid met alleen de KDTM504EPA. Als u echt een keukenafwerking op maat wilt, is de kans groter dat u dit met Bosch bereikt dan met KitchenAid.

18-inch Vaatwassers, ADA-hoogte

In tegenstelling tot KitchenAid maakt Bosch vaatwassers van 18 inch, zoals de 800 Series SPX68U55UC, voor kleine appartementen en andere keukentoepassingen. Dit werkt ook goed voor degenen die graag een afwasmachine hebben voor een tweede keuken bij het zwembad of aan de bar.

Bosch maakt ook vaatwassers die geschikt worden geacht voor mensen met een handicap. Vaatwassers die aan de ADA-normen voldoen, zijn minder hoog (32 inch in plaats van 33 of 34 inch). De bedieningsorganen en knoppen moeten ook gemakkelijk met één arm bereikbaar zijn. KitchenAid heeft geen vaatwassers die voldoen aan de ADA-normen.

Binnenhuisarchitectuur

Wat de binneninrichting betreft, houdt de overeenkomst tussen beide merken op bij het roestvrijstalen interieur en ook bij het derde rek, dat in de meeste modellen aanwezig is. Het roestvrijstalen binnenwerk zorgt voor een betere droging (door condensatie) dan het plastic kuipinterieur van vroegere vaatwasmachinemodellen.

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen KitchenAid en Bosch op het gebied van binnenhuisarchitectuur:

Lampjes
High-end Bosch vaatwassers hebben binnenlampjes om de binnenkant van de machine te verlichten. Er is ook het InfoLight dat op de vloer projecteert om aan te geven dat de vaatwasser werkt. KitchenAid vaatwassers hebben geen binnenverlichting of InfoLight-functie.

3e rek
Hoewel zowel KitchenAid als Bosch een 3e rek in de meeste van hun topmodellen hebben, maakt Bosch de extra rekfunctie spannender dankzij de MyWay Rack-functie. De bijzondere toepassing is ideaal voor graankommen, opscheplepels, ramekins, en nog veel meer. Deze functie verhoogt de flexibiliteit van het 3e rek en is voorbehouden aan de topmodellen van Bosch. Bosch reserveert ook een mondstuk aan de bovenkant voor het reinigen van items op het derde rek.

De rekken en tanden afstellen
Het afstellen van de rekken is misschien niet zo belangrijk voor u, totdat u een grote pan moet afwassen en u zich realiseert dat deze niet in de afwasmachine past. Dit is waar u een vaatwasser met een flexibel reksysteem zult waarderen. Bosch vaatwassers hebben een verstelbaar reksysteem dat het gemakkelijk maakt om grote potten en schalen te plaatsen. Hoogwaardige KitchenAid-vaatwassers hebben ook verstelbare rekken, maar die zijn niet zo flexibel als die van Bosch.

Wat de tanden betreft, hebben KitchenAid vaatwassers een compacte plaatsing van de tanden waardoor er een groter aantal platen in past dan in Bosch vaatwassers. Dat is ook deels verantwoordelijk voor hun hoge belastbaarheid. Zowel Bosch als KitchenAid (high-end) vaatwassers hebben ook een verstelbaar tandensysteem, waardoor het gemakkelijk is om lastige voorwerpen op de rekken te plaatsen.

Connectiviteit en slimme functies

Ook in deze categorie onderscheidt Bosch zich als vaatwassermerk duidelijk van KitchenAid. KitchenAid heeft geen enkel vaatwasmachinemodel met slimme of connectiviteitsfuncties. De connectiviteit in de huishoudelijke apparaten van KitchenAid is beperkt tot hun ovens en kookplaten.

Sommige Bosch afwasautomaten uit het topsegment (800-serie en Benchmark) zijn uitgerust met de connectiviteitsfunctie. Ze hebben de optie stembediening en zijn gemaakt om verbinding te maken met de Bosch HomeConnect app. De HomeConnect-app is een van de beste en meest responsieve connectiviteitsapps in de sector voor huishoudelijke apparaten.

Prijzen

Zowel Bosch als KitchenAid hebben vaatwassers voor alle prijsklassen en niveaus. Bosch heeft een betere verdeling van vaatwassers (in prijs) dankzij zijn vijf series – de 100, 300, 500, 800, en de Benchmark serie. Elk hoger niveau heeft extra kenmerken (zowel qua ontwerp als functionaliteit) die aan de modellen in de reeks zijn toegevoegd.

U kunt kiezen voor een vaatwasser uit de 100 serie of de 800 serie, afhankelijk van uw budget. Als u de ultieme vaatwasser ervaring wenst, dan moet u gaan voor de Bosch Benchmark serie. KitchenAid is een topmerk op het gebied van vaatwassers, dus u moet rekenen op goede vaatwassers voor een hogere prijs (rond de $900).

Onze beste Bosch en KitchenAid vaatwassers

Laten we onze top drie vaatwassers van beide merken eens kort bekijken.

Top drie Bosch vaatwassers

1) Beste prestatie: Bosch 500-serie vaatwasser SHP865ZD5N

De SHP865ZD5N kost gemiddeld $800 en heeft fantastische functies die kunnen wedijveren met enkele van de duurste KitchenAid-vaatwassers.

Het heeft een flexibel reksysteem (met EasyGlide) voor grote potten en een elegant zakgreepontwerp dat in elke keuken past.

Als aanvulling op het droogsysteem heeft de SHP865ZD5N de AutoAir droogoptie en spot hij ook de Bosch InfoLight functie.

2) Beste totaal: Bosch 800-serie vaatwasser SHX878ZD5N

De SHX878ZD5N is de beste uit de befaamde Bosch 800 serie en tevens onze top Bosch vaatwasser. Met 42 dB is hij zeer stil en hij is voorzien van InfoLight, dat oplicht wanneer de vaatwasser in werking is.

Er is het flexibele reksysteem (met EasyGlide) en een indrukwekkend MyWay Rack 3e rek. De vaatwasser heeft ook de op zeoliet gebaseerde CrystalDry optie voor de beste droogprestaties.

Net als sommige 300 serie vaatwassers heeft de SHX878ZD5N varianten – de vaatwasser die geschikt is voor de ADA en de 18″ vaatwasser. Deze hebben allemaal Wi-Fi-connectiviteit en maken ook verbinding met de HomeConnect-app.

3) Beste Ultra-Premium: Bosch Benchmark Vaatwasser SHV88PZ63N

Als u op zoek bent naar de ultieme vaatwasserervaring, dan is de bijna geruisloze SHV88PZ63N onze aanbevolen vaatwasser.

Hij zit boordevol functies zoals Wi-Fi-connectiviteit, InfoLight, MyWay Rack, dat ook aanwezig is in de SHX878ZD5N, en extra’s zoals een waterontharder en binnenverlichting.

De SHV88PZ63N heeft ook een paneelklaar ontwerp voor een aangepaste en luxe keukenafwerking.

Top drie KitchenAid vaatwassers

KitchenAid 46dB KDPE234GPS (Budget keuze)

Met 46 dB is de KDPE234GPS net zo stil als een bibliotheekkamer. Hij wordt geleverd met een derde rek om meer lading te kunnen plaatsen en heeft ook de unieke KitchenAid PrintShield vingerafdrukbestendige afwerking. Het model is misschien niet te vergelijken met de high-end KitchenAid vaatwassers, maar de functies zijn behoorlijk indrukwekkend voor zijn lage prijs.

KitchenAid 39dB KDTE334GPS (Meest stil)

De KDTE334GPS is de stilste afwasmachine van KitchenAid en is bijna geruisloos. Naast het lage geluidsniveau is het model geïntegreerd, en heeft het ook het BottleWash systeem voor het wassen van babyflesjes. Het heeft een derde rek voor het opbergen van een grotere lading en heeft ook de ProScrub wasoptie voor effectief schrobben.

KitchenAid 44dB KDTM354DSS (Beste waarde)

De Architect Series KDTM354DSS heeft dan wel geen derde rek voor een grotere belasting, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door enkele van de coolste functies in de industrie. Het ultrafijne filter maakt dit misschien wel de vaatwasser met het beste filtersysteem op de markt. Het heeft een 40-straals sproei-optie voor geconcentreerd wassen en ook een beladingssensor voor het bepalen van de beste wasoptie voor elke lading.

Conclusie

KitchenAid en Bosch vaatwassers zijn beide uitstekende vaatwassermerken die waar voor hun geld bieden. Maar naast de gelijkenissen in wascycli en het roestvrijstalen binnenwerk, slagen Bosch vaatwassers erin KitchenAid voorbij te streven op het vlak van design, functionaliteit, schoonmaakprestaties, betrouwbaarheid en zelfs prijs.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 30 december 2019. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts