Koopgids: Luchtkwaliteit Apparaten


Laatst gewijzigd
November 12, 2020

Hoe kieskeurig en schoon u ook bent in huis, vuil, stof en geurtjes komen altijd tevoorschijn. Deze kleine verontreinigende stoffen zijn niet alleen vies, maar kunnen ook allergieën verergeren, de lucht onaangenaam maken of de grond en andere oppervlakken korrelig maken. Gelukkig zijn er een aantal apparaten voor luchtkwaliteit die u kunnen helpen het ademhalingsniveau en het comfort in uw huis te verbeteren. Denk aan deze drie grote helpers.

Ontvochtigers
Zoals iedereen die in een natte, hete streek heeft gewoond weet, is het persoonlijk comfort laag wanneer de vochtigheidsindex hoog is. Hoewel vocht in de lucht zijn voordelen kan hebben – te weinig in de winter kan leiden tot een verscheidenheid van problemen – terwijl een overmatige hoeveelheid een huis plakkerig, vochtig en oncomfortabel doet aanvoelen. Een te hoge luchtvochtigheid leidt ook tot problemen met aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma of allergieën. Een te hoge luchtvochtigheid kan zelfs schadelijk zijn voor uw huis en uw bezittingen zelf: boeken kunnen losraken in vochtige lucht, elektronica kan defect raken en hout kan kromtrekken. Het ergste van alles is misschien wel dat vocht de groei van schimmel in huis bevordert, wat tot een aantal gezondheidsrisico’s kan leiden.

Gelukkig verminderen ontvochtigers al deze problemen. Deze apparaten gebruiken een ventilator om lucht over koelelementen te zuigen om vocht te verwijderen. De condens – die rechtstreeks uit de lucht wordt gehaald, druppelt vervolgens langs de koele spoelelementen in een reservoir onderin de luchtontvochtiger. Deze toestellen worden vaak onderscheiden op basis van hun condensatievermogen en hoeveel water zij in de loop van 24 uur uit de lucht halen. Bijvoorbeeld, een toestel met een capaciteit van 25 pint kan en zal zoveel water opnemen alvorens te moeten worden geledigd. Hoe groter of vochtiger de ruimte die ontvochtigd moet worden, hoe meer capaciteit u nodig zult hebben.

Ontvochtigers hebben een aantal basisfuncties die u niet wilt missen. Een automatische uitschakelfunctie helpt het apparaat energie te besparen wanneer het detecteert dat het vochtgehalte lager is. Herbruikbare luchtfilters kunnen thuis worden gewassen, waardoor u op lange termijn geld bespaart. Een ventilator met instelbare snelheden zal uw ontvochtiger helpen een kamer sneller of minder snel te drogen. En draagbaarheid is ook belangrijk, afhankelijk van het aantal kamers waarin u het toestel zult gebruiken.

Het meest essentiële kenmerk kan natuurlijk de condensatietank zelf blijken te zijn. Grotere apparaten kunnen zwaar zijn, dus hoe ergonomischer het is om het reservoir van een ontvochtiger te legen hoe beter.

Luchtzuiveringsapparaten
Deze producten kunnen u helpen zich te ontdoen van kwalijke geurtjes, ongewenst stof, schimmeldeeltjes en al die pollen die in uw huis rondzweven. Geloof het of niet, uw huis kan behoorlijk vervuild zijn – maar gelukkig kan een luchtzuiveringsinstallatie een wereld van verschil maken. Deze apparaten circuleren de lucht in een kamer door middel van interne ventilatoren die de lucht door een filter trekken en weer in uw huis afgeven. De gevaarlijke of irriterende deeltjes komen in het filter terecht en worden uit uw ruimte verwijderd.

Luchtzuiveringsapparaten worden vaak op vierkante meter aangegeven, zodat u precies weet hoe groot de ruimte is waarin uw apparaat zal werken. Termen zoals Clean Air Delivery Rate (CADR) geven het werkelijke volume gefilterde lucht aan dat uw unit levert – dus hoe hoger dit getal, hoe beter. Terwijl de Air Changes per Hour (ACH) aangeeft hoe vaak het volledige luchtvolume van een ruimte – bepaald door het aantal vierkante meters – door het filter passeert.

Bij het zoeken naar luchtzuiveringsfuncties, zijn er een paar must-haves: Ventilatoren met meerdere snelheden geven u meer controle over de snelheid van de zuivering, terwijl oscillerende zuiveraars voor een betere luchtcirculatie zorgen dankzij de draaitechnologie. Investeer in een model dat stil is – of, als u de voorkeur geeft aan een beetje wit geluid, zoals een traditionele ventilator, zoek dan een toestel dat dat biedt. Voor veel mensen zal energie-efficiëntie echter een van de belangrijkste kenmerken zijn. Zoek naar modellen die u betrouwbaar kunt gebruiken, maar die uw energierekeningen niet de pan uit doen rijzen.

Snoerloze stofzuigers
Wist u dat stofzuigers niet alleen vuil en afval opzuigen, maar ook lucht uitblazen tijdens het gebruik. Bij het kiezen van de beste snoerloze stofzuiger voor luchtkwaliteit, is er één factor die het belangrijkst is: High Efficiency Particulate Air (HEPA) filters. Een HEPA-dicht systeem in uw stofzuiger zorgt ervoor dat wat binnenkomt – zelfs de kleinste deeltjes stof, vuil en schimmel – niet weer naar buiten wordt overgeheveld.

HEPA-filters zijn een essentieel instrument voor huiseigenaars die bezorgd zijn over de luchtkwaliteit – vooral als het gaat om ernstige allergieën. Het is belangrijk dat u investeert in een echt HEPA filter met een volledig gesloten luchtstroomsysteem. Standaardfiltratie reinigt misschien uw vloer, maar is niet goed voor de luchtkwaliteit.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 28 oktober 2013. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts