4 ontwerp ideeen voor kleine keukens


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Hoewel de meeste mensen graag een grote keuken zouden hebben, is dit niet altijd mogelijk, afhankelijk van de indeling van uw huis. In plaats van de rekening te betalen voor een huisuitbreiding, zijn er creatieve manieren waarop u uw kleine keukenruimte kunt gebruiken om aan de behoeften van uw gezin te voldoen.

Als je mijn vorige artikel over het ontwerpen van een nieuwe keuken hebt gelezen en nota hebt genomen van de tips die ik heb gegeven, heb je waarschijnlijk al een verlanglijstje gemaakt van wat je in je nieuwe keuken wilt. Als je al een tijdje met deze lijst bezig bent, dan besef je waarschijnlijk dat er veel op staat. Het aantal ideeën dat u hebt, zal waarschijnlijk te veel zijn voor uw beschikbare ruimte – en uw budget.

Stel prioriteiten op je verlanglijstje en sluit compromissen Omdat je niet alles kunt hebben wat op je verlanglijstje staat, moet je de dingen die je echt wilt hebben voorrang geven boven de dingen die je kunt missen. Over sommige ideeën of wensen kun je misschien een compromis sluiten, dus denk bij het inkorten van je lijst aan “ik kan zonder dit als ik dat kan krijgen”.

4 Succesvolle strategieën om uw kleine keukenruimte te benutten

Er is een veelheid van dingen die u kunt doen om uw kleine keuken ruimte te benutten, die kunnen worden gegroepeerd in vier belangrijke strategieën:

1) Reorganiseer de beschikbare vloerruimte

Wanneer u met een kleine ruimte werkt, moet u ervoor zorgen dat u deze zo organiseert dat ze de beste functionaliteit biedt.

 • WANDEN DIE NIET NODIG ZIJN VERWIJDEREN
  Met name oudere huizen hebben meestal een gesloten keuken in plaats van de open plattegronden die we in moderne huizen zien. Overweeg of het neerhalen van een muur u meer ruimte zal geven die u effectief kunt benutten.
 • UITBREIDEN NAAR BIJKOMENDE RUIMTEN
  Als uw keuken direct naast een eet- of woonkamer ligt, kijk dan of u uw keuken kunt uitbreiden om de ongebruikte ruimte in de aangrenzende ruimte te benutten.
 • FUNCTIES IN EEN RUIMTE VERBINDEN
  Als uw wasruimte pal naast de keuken ligt, kijk dan of u de scheidingsmuur kunt wegbreken. U kunt een stapelbare wasmachine en droger inbouwen en toch nog ruimte overhouden voor een eiland of meer kastruimte.
 • CONTROLEER HOE DEUREN UW RUIMTE BEÏNVLOEDEN
  Soms dringen draaideuren in de belangrijke ruimte. Daarom kan het nuttig zijn om deuren die niet nodig zijn, te verwijderen of te vervangen door bi-vouw- of schuifdeuren.
 • GEBRUIK VAN SLECHTE HEKKEN
  Dode hoeken zijn een verspilling van kostbare ruimte, maar u kunt ze misschien benutten. Denk aan het verplaatsen van een kookplaat of spoelbak naar deze ruimte.

2) Maximaliseer de opslagruimte met uw kasten

Voldoende opbergruimte die gemakkelijk toegankelijk is, is van vitaal belang voor een functionele keuken.

 • BOUW DE KAMERS AAN DE KOK
  Bij het inrichten van uw kasten moet u altijd rekening houden met de behoeften van de persoon die het meest kookt in uw huis. Als die persoon klein is, heeft het geen zin om hoge kasten te installeren waar hij niet bij kan. Bovendien, als die persoon bejaard is en moeite heeft met bukken, dan zullen vloerkasten ook niet werken. De belangrijkste kok in het huishouden moet veel inbreng hebben in de plaatsing van kasten en waar ze zitten in relatie tot aanrechtbladen en kooktoestellen.
 • BOUW VOOR DE OPGESLAGEN ARTIKELEN
  Voordat u de afmetingen van kasten en laden bepaalt, moet u een lijst maken van alle voorwerpen die u in uw keuken wilt opbergen. Als u veel grote spullen hebt, zorg dan dat er genoeg ruimte voor is. Heb je altijd veel eten in je voorraadkast? Zorg ervoor dat de nieuwe dit kan opvangen. Verdeel al uw spullen in groepen, zodat u ze gemakkelijk samen kunt opbergen; bijvoorbeeld alle potten en pannen in één kast of lade.
 • ZORG ERVOOR dat VERSCHILLEND GEBRUIKTE ITEMS VRIENDELIJK BEREIKBAAR ZIJN
  Vaak gebruikte voorwerpen, zoals brillen, moeten gemakkelijk bereikbaar zijn. Denk na over de plaatsing ten opzichte van de koelkast, want als ze aan de andere kant van de keuken staan, kan dat frustrerend worden. Denk ook aan de voorwerpen die u regelmatig gebruikt om maaltijden te bereiden en hoe gemakkelijk u erbij kunt wanneer u aan het aanrecht werkt.
 • BEMBRUIK MUURRUIMTE MET SCHAPPEN
  Vergeet niet lege muurruimte te gebruiken voor schappen. Planken zijn een prima manier om zaken als koffie, thee of kruiden binnen handbereik te houden.

3) Kies de juiste apparaten en vind de beste plaats voor ze

Grote apparaten zijn vaak de blikvangers in een keuken. Daarom moet u verstandig zijn bij het kiezen van de juiste apparatuur voor uw behoeften en ervoor zorgen dat u ze effectief in uw keuken kunt plaatsen.

 • LEER OVER APPARATEN VAN HOGE KWALITEIT DIE KLEINER ZIJN
  In deze tijd met de vooruitgang die we hebben geboekt in technologie, is er geen noodzaak om grote lompe apparaten te kopen die een grote hoeveelheid ruimte innemen. Neem de tijd om u te verdiepen in apparaten die u dezelfde hoogwaardige prestaties bieden in een kleiner formaat, zoals vaatwassers van 18 inch.
 • LEER OVER MULTI-FUNCTIONELE APPARATEN
  Een groot voordeel van sommige keukenapparaten is dat ze multifunctioneel zijn. Misschien hebt u geen twee apparaten nodig als u er een kunt kopen die verschillende taken kan uitvoeren. Als u een klein gezin hebt en uw oven niet gebruikt om veel te bakken of te braden, kunt u overwegen een combimagnetron te kopen waarmee u kunt bakken of braden wanneer u dat nodig hebt. Een inductiekookplaat is perfect als u weinig aanrechtruimte hebt, omdat u hem zowel als kookoppervlak als aanrecht kunt gebruiken.
 • GEBRUIK MINDER OBTRUSIEVE VENTILATIESYSTEMEN
  Als u geen zin hebt in een aan de muur of het plafond bevestigde afzuigkap boven uw kookplaat, overweeg dan een afzuigkap met neerwaartse trek. Deze zijn ideaal wanneer de ruimte beperkt is, omdat ze in uw kookruimte kunnen worden opgeborgen tot het tijd is om ze te gebruiken. Een afzuigkap met ventilator is ook een goed idee, omdat hij onopvallend is en gemakkelijk kan worden toegevoegd aan bestaande kasten zonder kostbare ruimte in beslag te nemen.
 • OVERWEG ONGEBRUIKTE APPARATUUR NAAR EEN ANDERE RUIMTE
  Als je toch al weinig ruimte hebt, wil je niet dat apparatuur die je niet vaak gebruikt, ruimte inneemt. Heb je echt je wasmachine of vriezer nodig in de keuken? Kunnen ze verplaatst worden naar een aangrenzende ruimte? Als u vrije wandruimte heeft, denk er dan eens over na of u daar een gestapelde was-droogcombinatie kunt plaatsen.

4) Creatieve zitplaatsen maken

Niet alle kleine keukens bieden ruimte voor zitplaatsen, maar als u dit echt wilt, moet u misschien creatief zijn.

 • GEBRUIK GEEN VRIJSTAANDE TAFELS
  Vrijstaande tafels nemen in een kleine keuken te veel ruimte in beslag, dus dit is echt geen optie als u de ruimte niet hebt. Wanneer u een tafel hebt, moet u ook rekening houden met loopruimte, wat waardevolle ruimte is die voor iets anders kan worden gebruikt.
 • EETBLADEN BEBRUIKEN VOOR EETKAMER/WERKRUIMTE
  De beste manier om zitplaatsen in uw keuken te integreren is door gebruik te maken van de aanrechtbladen. U kunt de ruimte goed benutten door kasten onder uw toonbanken te plaatsen voor opslag. Zoek een paar krukjes die kunnen worden ingeklapt en gemakkelijk kunnen worden opgeborgen in een kast in de buurt als u ze niet gebruikt, als u liever geen permanente zitplaatsen hebt.
 • OVERWEG EEN ONTBIJTBUIK
  Een ontbijthoek is een goed idee als u vrije wandruimte hebt. Hiermee kunt u zitplaatsen tegen de muur creëren zonder dat u ruimte voor een looppad hoeft vrij te laten.

Overweeg een geïntegreerde koelkast. Een geïntegreerde koelkast heeft dezelfde afwerking als uw andere kasten, zodat hij naadloos in het interieur past. Dit is ideaal voor wie niet houdt van het idee van een witte of roestvrij stalen koelkast die opvalt in zijn keuken.

Een hoekgootsteen installeren. Hoewel het idee van een hoekgootsteen voor sommigen niet ideaal is (vooral als er geen raam is), kan het aan weerszijden waardevolle aanrechtruimte vrijmaken.

Brede spoelbakken kunnen multifunctioneel zijn. Sommige bredere spoelbakken van 30″ tot 36″ worden geleverd met toebehoren voor voedselbereiding. U kunt deze spoelbakken gebruiken om te hakken, te laten uitlekken, te spoelen en natuurlijk om uw producten te wassen.

Bespaar niet op verlichting. Zelfs als uw ruimte klein is, is verlichting nog steeds erg belangrijk, omdat het persoonlijkheid aan de ruimte kan toevoegen. Accentverlichting voegt drama toe, terwijl taakverlichting praktisch is.

Houd kleuren en materialen eenvoudig. Meerdere kleuren en materialen kunnen een kleine ruimte rommelig doen lijken. Door een monochroom kleurenschema te kiezen, kunt u dit vermijden. Lichte kleuren zoals crèmes en wit kunnen een ruimte groter doen lijken dan ze eigenlijk is.

De basis voor kleine keukens

Zoals u ziet, zijn er veel goede en innovatieve oplossingen voor het ontwerpen van uw ideale keuken in een kleine ruimte. Met wat creatieve en zorgvuldige planning, kunt u eenvoudig een keuken die functioneel is en past bij de behoeften van u en uw gezin. Als je dat nog niet gedaan hebt, vergeet dan niet om mijn tips over het ontwerpen van een nieuwe keuken te bekijken om een voorsprong op je planning te krijgen.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 1 maart 2018. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts