Verliezen smoothies ’s nachts voedingsstoffen?


Mens zijn is een drukke baan, en we maken het allemaal graag eenvoudiger voor onszelf. Vaak betekent dit dat je ’s avonds de maaltijd moet voorbereiden voor de volgende dag. Als je een smoothie liefhebber bent, vraag je je waarschijnlijk af of je er de avond ervoor een kunt maken zonder alle vitale voedingsstoffen te verliezen die je in je lichaam wilt stoppen. Het korte antwoord is ja, maar het is niet bepaald eenvoudig. Het hangt grotendeels af van de manier waarop je het bewaart en welke ingrediënten je gebruikt hebt. Deze gids moet u helpen bepalen hoe u smoothies van tevoren kunt maken zonder al te veel van hun vitaliteit te verliezen.

Oxidatie

Wanneer voedselcellen in de blender worden opengespleten, worden ze blootgesteld aan zuurstof. Zuurstof is de katalysator voor de afbraak van die cellen, inclusief vitaminen en andere voedingsstoffen. Met andere woorden, de blootstelling aan zuurstof veroorzaakt oxidatie, wat het begin van het bederfveroorzakingsproces inluidt.

 

Beeldkrediet: Daniel Lee, Flickr

Vers houden

Het geheim om het oxidatieproces te vertragen is drievoudig:

 

  1. Voeg antioxidanten zoals citroenzuur toe aan uw smoothie. U kunt hoge hoeveelheden citroenzuur vinden in citroen- of limoensap.
  2. Bewaar uw smoothie in een luchtdichte verpakking en vul de verpakking tot aan de rand, zodat er geen ruimte is voor zuurstof in de verpakking.
  3. Houd het gekoeld. Dit is waarschijnlijk de meest cruciale stap om het bederfproces te vertragen.

Hoewel deze stappen uw smoothie niet eeuwig vers houden, kunt u, als u ze volgt, de houdbaarheid van uw smoothie waarschijnlijk verlengen tot ongeveer 24 uur.

-> Lees hier onze gids met meer tips & trucs om uw sap vers te houden

Over houdbaarheid

Als je bovenstaande korte tips niet volgt, kun je verwachten dat je je smoothie ongeveer 12 uur in de koelkast bewaart of maximaal vier uur uit de koelkast. Voor uw veiligheid en gezondheid moet u echter altijd het ongebruikte deel van uw smoothie goed gekoeld bewaren. Als u de bovenstaande stappen volgt en uw houdbaarheid rekt, heeft u niet het gevoel dat u om 24 uur tegen een drinkbare muur aanloopt. Uw smoothie kan nog steeds perfect draagbaar zijn, maar de voedingsstoffen zullen blijven afnemen naarmate hij langer zit. Dat betekent niet dat het waardeloos zal zijn – een dag oude smoothie is nog steeds voedzamer dan de typische verwerkte granen of broden die velen van ons als ontbijt eten. Voor het beste resultaat en om uw gezondheid te beschermen, moet u echter eerst uw smoothie ruiken en proeven voordat u hem consumeert, om er zeker van te zijn dat hij niet bedorven wordt.

 

Conclusie

Ja, je smoothie zal van de ene op de andere dag voedingsstoffen verliezen. Dit betekent echter geen ramp. Als je bovenstaande tips volgt om je smoothie fris te houden, krijg je toch een gezonde kick van essentiële vitaminen en mineralen. Vergeet niet om het niet te lang op te slaan, en zorg ervoor dat u het test voordat u het drinkt. Als je smoothie er bruin uitziet of op een of andere manier verrot ruikt, is het waarschijnlijk tijd om hem eruit te gooien.

Nicole is een sapfanaat en een algemene fitnessliefhebber die graag haar passie voor sappen met anderen deelt. Als ze niet een nieuw brouwsel van haar favoriete groenten en fruit aan het mengen is, kan Nicole achter de computer worden gevonden, terwijl ze over alle dingen sap schrijft!

 

 

 

Recent Posts