Vernietigt menging voedingsstoffen en vezels?


Misschien heeft u geruchten gehoord over de effecten van sappen op de voedingswaarde en het vezelgehalte. Maar vertaalt dit zich ook in het mengen? Sommige sapmachines kunnen voedingsstoffen en zapvezels direct afbreken, maar dat heeft meer te maken met hun extractieproces en het verlies van de celstructuur van het fruit of de groente. Blenders zijn een beetje anders. Als je voedsel in een blender gooit, verlies je wat voeding. Maar omdat je nog steeds het hele voedsel consumeert, is het verlies niet zo groot. Lees verder om meer te weten te komen over de manier waarop voedingsstoffen en vezels worden afgebroken in een blender.

Voedingsstoffen

Blootstelling aan zuurstof veroorzaakt de afbraak van voedingsstoffen in voedsel. Wanneer je iets in een blender doet, zorgt de vernietiging van de celstructuur van het voedsel voor een onmiddellijke blootstelling aan zuurstof. Hierdoor nemen de voedingsstoffen af en beginnen ze te bederven, maar als je je smoothie meteen opdrinkt, krijg je toch nog voldoende vitaminen binnen. Maar hoe langer je gemengde mengsel blijft zitten (zelfs in de koelkast), hoe meer de voedingsstoffen hun kracht verliezen.

 

Beeldkrediet: CC0 Publiek domein, Max Pixel

Vezel

De oplosbare en onoplosbare vezels van groenten en fruit werken samen om de vertering en het vrijkomen van suikers te vertragen. Wanneer je de productie mengt, ben je het in wezen aan het voorplakken, of het afbreken van de onoplosbare vezel. Deze afbraak betekent een snellere afgifte van glucose aan de lever en een piek in de bloedsuikerspiegel. Het verlies van optimale vezelabsorptie is echter geen dealbreaker. Het consumeren van een gestapeld glas fruit en groenten is nog steeds beter dan het missen van al die essentiële voedingsstoffen.

 

Houdbaarheid

Nu je weet hoe voedingsstoffen en vezels zich gedragen na het mengen, moet je waarschijnlijk overwegen hoe ze zich gedragen als je je gemengde drankje in de koelkast plakt. De voedingsstoffen worden nog steeds afgebroken en wanneer het sap van de pulp wordt gescheiden, ontstaat er een laagje suikerhoudende vloeistof. Vermijd het opslaan van uw smoothies voor meer dan 12 uur. Als u citroensap toevoegt en stappen onderneemt om de lucht buiten te houden, kunt u dit waarschijnlijk uitrekken tot 24 uur. Lees ons artikel “Smoothies Lose Nutrients Overnight?”. voor meer informatie.

OOK:

  • Onlangs hebben we de NutriBullet en de Nutri Ninja vergeleken. Zie onze bevindingen hier!

Conclusie

Vernietigt het mengen van voedingsstoffen en vezels? Het korte antwoord is ja. Je bent altijd beter af met het eten van heel voedsel voor het gezondste dieet. Maar smoothies en sapjes zijn geweldige manieren om de vitaminen in te pakken als je geen tijd hebt om te zitten en je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit en groenten te eten. Je krijgt misschien niet de beste voeding door voedsel in je blender te gooien, maar de voordelen van het sap en het mengen wegen ruimschoots op tegen de nadelen.

 

Hier zijn enkele andere vragen die we onlangs hebben beantwoord:

  • Hoe lang gaat vers sap mee?
  • Smoothies Lose Nutrients Overnight?

Nicole is een sapfanaat en een algemene fitnessliefhebber die graag haar passie voor sappen met anderen deelt. Als ze niet een nieuw brouwsel van haar favoriete groenten en fruit aan het mengen is, kan Nicole achter de computer worden gevonden, terwijl ze over alle dingen sap schrijft!

 

 

 

Recent Posts