Welke soorten sinaasappels zijn het beste voor het maken van sap?


We hebben allemaal ons aandeel aan antioxidantrijk sinaasappelsap uit een doos gehad, maar er gaat niets boven de smaakexplosie van vers geperst sinaasappelsap. Als het gaat om sappen, zijn niet alle sinaasappels gelijk. Sommigen, zoals de ongrijpbare bergamot sinaasappel, zijn te bitter voor het sap, en de zoetheid en smaakfactoren verschillen per soort. Het kan moeilijk zijn om te kiezen, dus we hebben onze top sapsoorten hieronder verzameld en beoordeeld op sapkwaliteit om u te helpen beslissen welke sinaasappel u in uw sapcentrifuge wilt plaatsen.

A Woord over limonine

Alle sinaasappels en andere citrusvruchten produceren de chemische verbinding limonine, een ware gezondheidskrachtcentrale. Limonine is een fytonutriënt met kankercelgroeiremmende eigenschappen, en het is aangetoond dat het schimmel-, bacterie- en virusinfecties bestrijdt. Maar er zit een addertje onder het gras: het is erg bitter, en het zou je sap kunnen verpesten. Gelukkig is er een manier om dit te omzeilen. Limonine wordt geproduceerd uit LARL, een smaakloze stof die gevangen zit in de cellen van de vrucht. Zodra de vruchtcellen uit het sapproces zijn gebroken, begint zich limonine te vormen. Dit betekent dat als je sinaasappels hoog in LARL zitten, hoe langer het sap in het rond zit, hoe bitterder het zal zijn. Maar studies hebben ook aangetoond dat het LARL-gehalte vermindert naarmate de sinaasappel langer aan de boom blijft hangen, zodat sinaasappelsoorten die laat in het seizoen worden geplukt, geen bittere sappen zullen produceren. Om de bitterheid volledig te vermijden, kunt u uw OJ het beste direct na het sap drinken.

Onze beoordelingen

We hebben vijf categorieën gekozen om de onderstaande sinaasappelrassen te beoordelen: zoetheid, bitterheid, smaak, sapgehalte en betaalbaarheid. Hoe hoger de score, hoe gunstiger het sap. Bijvoorbeeld, een zoetigheids- of bitterheidsscore van 5 betekent niet dat het hoog is in zoetheid en bitterheid. Het betekent dat de zoetheid en de bitterheid de meest evenwichtige en smakelijke factoren zijn.

De beste sapcentrifuge:

7. Navel

Navelsinaasappels zijn de populairste sinaasappelsoort ter wereld. Ze zijn gemakkelijk te schillen, gemakkelijk toegankelijk en perfect om te eten. Maar Navelsinaasappels worden gemiddeld twee maanden na hun piek in het LARL-gehalte geplukt, wat de bitterheid kan spellen als je probeert een partij sap te maken om in de koelkast te bewaren. Navelsinaasappelsap is het beste als je het onmiddellijk drinkt.

 

  • Zoetigheid: 4
  • Bitterheid: 2
  • Smaak: 3
  • Sapinhoud: 5
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 3.8

6. Clementine

Deze kleinere variëteiten van Mandarijn sinaasappels zijn zeer geschikt om te snoepen, maar ze maken ook een aangenaam sapje met een iets ander smaakprofiel. Door hun grootte moet je echter een behoorlijk aantal van hen uitpersen om elke hoeveelheid die de moeite waard is om in de koelkast te bewaren, te krijgen.

 

  • Zoetigheid: 4
  • Bitterheid: 3
  • Smaak: 4
  • Sapinhoud: 3
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 3.8

5. Bloedsinaasappel

 

Beeldkrediet: Rainer Rillke, Flickr

Deze prachtige sinaasappels hebben een geheim. Snij ze open en je vindt er opvallend, robijnrood vlees in. Ze maken niet alleen uniek uitziend sap, maar ze verpakken ook een smaakpunch die je niet krijgt van andere sinaasappelsoorten. Het nadeel is dat ze meestal ook duurder zijn.

 

  • Zoetigheid: 4
  • Bitterheid: 4
  • Smaak: 5
  • Sapinhoud: 4
  • Betaalbaarheid: 3
  • Score: 4

4. Satsuma

 

Beeldkrediet: Allen Timothy Chang, Wikimedia

Dit Japanse ras is bijzonder makkelijk te schillen, zoet en zaadloos, en heeft een lichte, verfrissende smaak. Ze zijn geweldig om te sudderen, maar omdat ze aan de kleinere kant zijn (groter dan een clementine maar kleiner dan een tangelo), zul je meer moeten betalen om een fatsoenlijke partij sap te krijgen. Ze zijn meestal ook duurder.

 

  • Zoetigheid: 4
  • Bitterheid: 4
  • Smaak: 4
  • Sapinhoud: 4
  • Betaalbaarheid: 4
  • Score: 4

3. Tangelo

De sappige en heerlijke tangelo wordt gekenmerkt door zijn prominente navel en diep oranje kleur. Hoewel tangelos meer wrang zijn dan andere sinaasappels, zijn ze ook veel sappiger en zoeter, waardoor ze een topkandidaat zijn onder de sappige sinaasappels.

 

  • Zoetigheid: 5
  • Bitterheid: 3
  • Smaak: 4
  • Sapinhoud: 4
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 4.2

2. Mandarijn

Mandarijnen zijn een sinaasappelsoort met een korter seizoen. Ze hebben een robuuste smaak en een lage bitterheid, en zijn een geweldige optie voor het maken van sap. Ze zijn pas vanaf de late herfst tot het vroege voorjaar beschikbaar, maar het is het wachten waard op het hoogwaardige sap dat ze produceren.

 

  • Zoetigheid: 5
  • Bitterheid: 4
  • Smaak: 4
  • Sapinhoud: 4
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 4.4

1. Valencia

 

Beeldkrediet: U.S. Department of Agriculture, Flickr

Dit zijn de meest populaire sinaasappels. Valencia sinaasappels brengen enkele maanden langer aan de boom door dan Navel sinaasappels, waardoor ze laag in LARL staan. Dit betekent dat je een sapje krijgt met een geweldige smaak, en je kunt het in de koelkast bewaren zonder je zorgen te maken over bitterheid. Door hun populariteit vind je ze gemakkelijk gestapeld in de schappen van de supermarkt.

 

  • Zoetigheid: 4
  • Bitterheid: 5
  • Smaak: 4
  • Sapinhoud: 5
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 4.6

Conclusie

Nu je hebt gelezen over de zeven beste sinaasappels, ben je klaar om te beginnen met sappen. Als je je avontuurlijk voelt, probeer dan ook eens twee of meer soorten samen te voegen. Bijvoorbeeld, het mengen van tangelos en bloedsinaasappels kan je een taart smaak blast geven, en een combinatie van Valencia en clementine soorten zal smaak en balans toevoegen aan uw sap. Vergeet niet dat je met elke sinaasappel een geweldig sap kunt maken, maar je moet misschien wel selectief zijn over het soort als je van plan bent om je eindproduct op te slaan.

 

Verwante vruchten:

  • Welke appels zijn het meest geschikt om te sudderen?
  • Welke vruchten zijn het beste voor sap? – Een complete gids

Nicole is een sapfanaat en een algemene fitnessliefhebber die graag haar passie voor sappen met anderen deelt. Als ze niet een nieuw brouwsel van haar favoriete groenten en fruit aan het mengen is, kan Nicole achter de computer worden gevonden, terwijl ze over alle dingen sap schrijft!

 

 

 

Recent Posts